En man som tidigare var anställd på förskolor i Lindesberg är häktad misstänkt för våldtäkt mot barn. Foto: SVT

Förskolevikarien i Lindesberg döms för sexuellt övergrepp mot barn

Publicerad

Den man i 20-årsåldern som åtalats misstänkt för våldtäkt mot barn döms nu av Örebro tingsrätt. Han döms till fyra månaders fängelse för sexuellt övergrepp mot barn.

Under rättegången vägde barnets vittnesmål tungt och mannen döms mot sitt nekande. Mannen åtalades i första hand för våldtäkt mot barn och i andra hand sexuellt övergrepp mot barn. Han ska även betala skadestånd på 20.000 kronor till barnet.

Tingsrätten går på barnets uppgifter

Bevisningen i målet bestod främst av förhör med barnet, den åtalade mannen och fem vittnen.

Tingsrätten valde att gå på den version av händelseförloppet som målsägande lämnade och ansåg att den åtalade mannens avvikande uppgifter närmast går att beskriva som förklaringar till barnets berättelser och att hans version är anmärkningsvärd.

Rätten anser dock att handlingen inte ska bedömas som våldtäkt mot barn utan ska rubriceras som sexuellt övergrepp mot barn.

Ströks från andra misstankar

Det var i maj som mannen häktades på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt mot barn. Händelsen ägde rum på en förskola där han arbetade som timvikarie.

Tidigt i förundersökningsprocessen misstänktes han även för fler fall av våldtäkt mot barn, men de misstankarna lades ner.

Advokat Andreas Hahn, som varit målsägandebiträde för barnet, vill inte kommentera domen och har i nuläget ingen uppfattning om de kommer att överklaga domslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

FÖRSKOLEVIKARIE MISSTÄNKS FÖR BARNVÅLDTÄKT

Mer i ämnet