Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olycksvägen ifrågasatt av bilister – men cyklisterna skyddas Foto: Johannes Weckström /SVT

Olycksvägen ifrågasatt av bilister – men cyklisterna skyddas

Uppdaterad
Publicerad

Trafikolyckorna på väg 205 där dödsolyckan inträffade i slutet av april är ungefär lika många som före ombyggnationen men skillnaden är att cyklister och fotgängare inte drabbas.

– Det är omöjligt att förutse och bygga bort allt som kan hända, säger Anneli Weiner, samhällsplanerare vid Trafikverket.

Den efterlängtade gång- och cykelbanan mellan Karlskoga och Degerfors invigdes 2016. Innan dess var det en 13 meter bred 90-väg med enda möjlighet för gång- och cykeltrafikanter att hålla sig på vägrenen.

Ekonomin styr

Under samrådsprocessen inför bygget ville många ha det alternativ som senare valdes bort av Trafikverket – en separat gång- och cykelväg. Anneli Weiner, samhällsplanerare vid Trafikverket, var inte själv inblandad i projektet men har läst underlagen. Hon konstaterar att många aspekter vägdes in och resulterade i en cykelbana på vägen.

– Det här var den lösningen som var kostnadseffektiv och genomförbar, säger hon.

Vägren togs bort

Vägen smalnades av för motortrafiken. Körytan minskades med en halvmeter per körfält. Man delade av vägen med ett kraftigt räcke för att på så sätt göra det säkert för gång- och cykeltrafiken. Vägrenen togs bort i ena körriktningen för motortrafiken, vilket vissa bilister som hört av sig till oss upplever obehagligt när möjligheterna att väja i vissa situationer begränsats.

Hastigheten på vägen sänktes till 80 kilometer i timmen, fartkameror sattes upp och väglinjerna räfflades för att ytterligare öka säkerheten.

Statistik från Transportstyrelsens olycksdatabas Strada visar att olyckor fortfarande sker på sträckan, men efter ombyggnaden har inga olyckor skett mellan oskyddade trafikanter och motorfordon.

Det är ännu oklart vad som orsakade dödsolyckan på vägen mellan Karlskoga och Degerfors den 23 april i år, där tre människor miste livet och en ung kvinna skadades svårt. Utredningen pågår fortfarande.

Hör mer om vägens utformning i videoklippet.

Dödsolyckor: 1
Dödsolyckor
(ej officiell):    1
Allvarliga olyckor: 1
Måttliga olyckor: 2
Lindriga olyckor: 8
Olyckor utan personskada: 13

Källa: STRADA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolyckan på väg 205

Mer i ämnet