Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag skulle inte velat cykla där som det såg ut tidigare, säger Bosse Björk, samhällsplaneringschef vid Karlskoga kommun. Foto: Johannes Weckström /SVT

Karlskoga ville ha annan väglösning – men nöjda med bättre skydd för cyklister

Uppdaterad
Publicerad

Vägen, där tre personer nyligen dog, smalnades 2016 av för att ge plats åt en cykelbana. Kommunen ville egentligen ha en separat cykelväg, men den nuvarande lösningen är fullt godtagbar i förhållande till hur det var tidigare, menar Bosse Björk, som ledde planarbetet med cykelvägen mellan Karlskoga och Degerfors från kommunernas sida.

Innan väg 205 mellan Karlskoga och Degerfors byggdes om var den 13 meter bred och hade vägrenar på bägge sidor om körbanorna. Hastighetsbegränsningen var 90 kilometer i timmen. För den som cyklade, eller promenerade mellan städerna fanns uppenbara risker. Och för kommunerna fanns drömmen om att binda samman orterna för promenerande och cyklister.

– Jag skulle inte själv kunna tänka mig att cykla där, så som det såg ut tidigare, säger Bosse Björk som idag är samhällsplanerare på Karlskoga kommun.

Kritiserad vägsträcka – även efter ombyggnation

När Trafikverket presenterade alternativ på lösningar för vägsträckan förordade Degerfors, Karlskoga och flera andra samrådsinstanser en annan variant än den som byggdes och sedan invigdes 2016.

Den har sedan invigningen fått kritik av bilister, eftersom vägbanan för motorfordon smalnades av och vägren saknas i norrgående körfält på stora delar av sträckan. Men kommunens samhällsplaneringschef tycker att lösningen, under de förhållanden som rådde, blev fullt godtagbar.

– Man sänkte ju hastigheten till 80 kilometer i timmen, att göra en väg smalare sänker ju med automatik benägenheten att köra fort. Så som vägen är utformad nu skyddar man ju de oskyddade trafikanterna på ett helt annat sätt än tidigare, säger Bosse Björk.

Hör honom berätta mer i videoklippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsolyckan på väg 205

Mer i ämnet