Skumgummigropen är inte säker fastställer Konsumentverket. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Efter flera allvarliga olyckor – nu förbjuds trampolinparkens skumgummigrop

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen av en olycka på en trampolinpark i Örebro lades ner tidigare i maj. Nu förelägger Konsumentverket anläggningen med vite på en halv miljon kronor.

Det var efter att en man som besökte parken bröt nacken och en yngre pojke fick en huvudskada som en utredning startades, men utredningen lades ner då åklagaren inte ansåg att parken kan hållas ansvarig för alla olyckor som sker. Det trots att flera säkerhetsrisker konstaterades.

Hot om vite

Nu förelägger istället Konsumentverket anläggningen med ett vite på en halv miljon kronor om de fortsätter använda den så kallade ”foampiten”, eller skumgummigropen.

Skadad på lekland

– De har inte följt de instruktioner vi gett om att stänga av gropen eller komma med bevis på att den är säker, säger Anna Strandberg, utredare inom produktsäkerhet på konsumentverket.

– Vi har gett dem flera chanser att stänga den eller bevisa säkerheten innan vi lagt det här förbudet.

Flera brister

Enligt verket brister gropen på flera punkter. Golvkanten är, från uthoppet, bara hälften så långt bort som den ska vara och i gropen finns stålbalkar som kan vara en säkerhetsrisk.

– Kanten är en uppenbar brist mot den amerikanska standarden. Stålbalkarna vet vi inte om de är en säkerhetsrisk, men parken har inte lämnat in någon teknisk dokumentation på att det är säkert.

– Sen är kombinationen av en foampit och olympiska trampoliner inte godkänt enligt den amerikanska standarden.

Arbetet pågår med att ta fram en europeisk standard, men det kommer dröja innan den är klar.

– I USA har man länge haft en den här typen av parker och de har blivit allt vanligare i Sverige, så det finns ett behov av en svensk/europeisk standard.

Två val

Parken kan nu välja att antingen stänga av gropen helt, eller korrigera de brister som konsumentverket påpekat och ta bort kombinationen av gropen och de olympiska trampolinerna.

– Om de fortsätter att ha den öppen kommer de behöva betala.

Förbudet gäller endast parken i Örebro, mot den grop som anmälningarna gäller. Enligt Konsumentverket har de inte hittat någon mer park som har samma typ av lösning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skadad på lekland

Mer i ämnet