Johan Lindekers Foto: SVT

Efter katastrofskörden – i år har Johan mat till korna

Uppdaterad
Publicerad

Johan Linderkers i Öskevik drabbades hårt av den dåliga skörden förra sommaren. Men i år kan han och flera andra kobönder dra en lättnadens suck.

Den extrema torkan under förra sommaren är något som flera djurhållare fått leva med under hela året. Johan Linderkers tvingade dra ner på sin djurbesättning för att få fodret att räcka till.

– Vi minskade med ett tiotal kor under vintern, berättar han. Vi fick smällen direkt efter förra sommaren men sedan har vi fortsatt att leva med den hela vintern.

Torkan 2019 Örebro län

Fodret påverkade ekonomin

Att tvingas köpa foder har påverkat ekonomin men för Johan Linderkers har det ändå gått ihop. Men inför årets skörd har oron varit stor.

– Vi var darriga och gick lite på tå men så släppte det i maj och började regna. Sedan dess har vi inte haft fyra dagar med uppehåll istället, men jag tänker inte klaga på vädret så länge det växer. Den första skörden var jättebra!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torkan 2019 Örebro län

Mer i ämnet