Vivallaskolan Foto: SVT

Efter larm om dålig arbetsmiljö på Vivallaskolan – facket kräver åtgärder

Publicerad

En lista med 16 punkter med sådant som måste förbättras har skickats till Vivallaskolans rektor. Avsändare är Lärarförbundets huvudskyddsombud i Örebro kommun.

Återkommande hot och våld, bristen på organisation och ledning samt en hög arbetsbelastning under en längre tid. Det är bakgrunden till att Lärarförbundets huvudskyddsombud i Örebro kommun nu skickat en begäran om arbetsmiljöåtgärder dels till Vivallaskolans rektor, men också till Arbetsmiljöverket.

– Nu ska rektor titta på vår framställan och lämna en handlingsplan för bättre arbetsmiljö för lärare och personal på Vivallaskolan. Om handlingsplanen inte tillmötesgår Lärarförbundets begäran går framställan vidare till Arbetsmiljöverket som en anmälan, säger Katrin Hahne-Saltin som är ett av två huvudskyddsombud som skickat in begäran.

Flera resurser har tagits bort

Hon menar att arbetssituationen på skolan, för både lärare och elever, har försämrats avsevärt sedan kommunen genomfört nedskärningar som inneburit att flera resurser på skolan försvunnit.

– När stödresurser försvinner så blir situationen tuff för både lärare och elever, och det uppstår konflikter, hot och våld, säger Katrin Hahne-Saltin.

Konflikter som tidigare kunde undvikas, eller som tidigare kunde lösas av extraresurserna, måste nu lösas av lärarna – en arbetsuppgift som riskerar att äta upp raster och pauser i lärarnas arbetsdag.

– Lärarna som arbetar på Vivallaskolan är väldigt kompetenta och duktiga, det handlar om att det nu fattas rätt stöd för att lärarna ska kunna ägna sig åt undervisning som stärker elevernas måluppfyllelse.

Vill undvika sjukskrivningar

I den framställan som Lärarförbundet skickat till rektorn handlar det framför allt om just arbetsbelastning. Kartläggning av arbetsmiljön, lärarnas scheman och tydliggörande av tillgången till stöd i arbetet är några av de punkter som tas upp.

– Om man inte värnar om att personalen ska hålla, så blir de ju sjukskrivna. Och det vill vi inte.

Målet är att samtliga åtgärder ska vara genomförda före terminsstarten 2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer