Foto: SVT

Terrängen kartläggs – risk för nya översvämningar

Uppdaterad
Publicerad

Vid månadens översvämningar i södra länsdelen förstördes värden för flera miljoner kronor. Nu har länsstyrelsen kartlagt riskområden vid framtida regnoväder.
– Ledningsnätet kommer inte vara till någon större hjälp vid skyfall, säger Leif Rehnberg, verksamhetschef vatten och avlopp.

Analysmetoden kallas för kartering och innebär att svackor i terrängen kartläggs. I dessa svackor finns det sedan risk för att vatten samlas vid skyfall.

– Vi kan se vilka områden som ligger nära bebyggelse och som kanske bör tittas närmare på, säger Karin Aune, samordnare för geografiska informationssystem.

Nu ska karteringarna delas ut till kommunerna runt om i länet.

Örebro särskilt drabbad

När Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tidigare kartlade områden i landet med betydande översvämningsrisk var Örebro en av 18 orter i Sverige som identifierades.

Avloppssystemet i kommunen väntas därtill inte klara mer än åtta millimeter regn på tio minuter. Vid kraftigare nederbörd är översvämningar ofrånkomliga, enligt Örebro kommun.

Leif Rehnberg, verksamhetschef för vatten och avlopp, rekommenderar att privatpersoner arbetar preventivt för att inte få in vatten i sina bostäder. Bland annat varnar han för att anlägga sluttningar till eventuella garage på källarnivå.

– När gatan blir ett vattenmagasin kommer vattnet ta den lättaste vägen ner till huset, säger han.

Kommunen lägger i nuläget 21 miljoner per år för att rusta upp nätet för dagvatten. På sikt ska det beloppet utökas till mellan 30 och 40 miljoner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regnkaoset i september 2015

Mer i ämnet