Företaget söker personal till sitt Örebroteam. Foto: TT/Fredrik SandbergVisa alla (2)
Visa alla (2)

Elsparkcyklar kan vara på väg till Örebro – söker personal i staden

Uppdaterad
Publicerad

De omdebatterade elsparkcyklarna har fått stort genomslag i städerna där de etablerat sig. Nu talar mycket för att de är på väg till Örebro. Företaget Voi söker nämligen personal till ett Örebroteam som ska serva elsparkcykelåkare i staden.

På sin hemsida söker elsparkcykelföretaget Voi personal till tre olika tjänster i Örebro. Det handlar om mekaniker, marknadsförare och ”operations specialists” som ska se till att elsparkcyklarna laddas och finns tillgängliga för Örebroarna.

I jobbannonsen står det att de som anställs till företagets team i Örebro ska ha ett primärt fokus på Örebro och serva stadens åkare.

I annonserna finns ingen information om när elsparkcyklarna planeras komma till Örebro. Men enligt na.se ska företaget ha ett möte med Örebro kommun efter sommaren.

SVT Nyheter Örebro har försökt få kontakt med företaget men de har inte svarat.

Malmö stad tröttnade på elsparkcyklar

Det finns flera olika företag som erbjuder elsparkcyklar runt om i landet och världen, och de eldrivna sparkcyklarna har orsakat debatt.

För en dryg månad sedan avled en man i Helsingborg efter en olycka på en elsparkcykel. Efter olyckan begränsade kommunen möjligheten till att använda sparkcycklarna under kvällstid.

Även parkeringen av elsparkcyklarna har vållat diskussion eftersom många upplevt att de ligger och dräller på gator och torg. I Malmö tröttnade man på de felparkerade sparkcyklarna och låste in 100 stycken som ansågs stå i vägen.

– Om elsparkscyklarna kommer hit får vi ta upp det tillsammans med Stadsbyggnadskontoret, säger Åse Friberg, chef på park- och gatuenheten på Örebro kommun, som inte känner till om företaget planerar att etablera sig i Örebro.

• Eldrivna sparkcyklar klassificeras normalt som en typ av cykel – förutsatt att sparkcykeln har en maxhastighet på 20 km/h med en motor på max 250 watt.

• Elsparkcykel får köras på samma sätt som andra cyklar. Det innebär att de får framföras på cykelvägar och i viss utsträckning även på bilvägar. På trottoar eller gågata får du endast köra i gångfart.

• Om elsparkcykeln går snabbare än 20 km/h eller har starkare motor än 250 watt kan den inte klassas som en cykel och köras efter cykelregler.

• Är sparkcykeln snabbare eller starkare än en cykel men inte uppfyller kraven som ställs på en moped klass II, då kan den inte klassas som vare sig cykel eller moped. Då får fordonet inte köras på allmän väg utan endast inom ett inhägnat område.

Källa: Transportstyrelsen

• Elsparkcyklarna låses upp genom att du skannar en QR-kod på sparkcykeln med din telefon.

• Det kostar 10 kronor i startavgift, sedan betalar du för varje minut du åker.

• När du åkt färdigt avslutar du åkturen med din telefon och parkerar sparkcykeln.

Källa: Voi

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

elsparkcyklar i Örebro

Mer i ämnet