Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för brottsofferjouren, är kritisk till förslaget att förändra den villkorliga frigivningen i Sverige. Foto: SVT

Experterna rasar mot förslaget: ”Idiotiskt och populistiskt”

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av partierna i riksdagen öppnar upp för att avskaffa den villkorliga frigivningen. Ett förslag som får skarp kritik från flera håll.

– Jag tycker att förslaget är helt idiotiskt, säger psykologen Jonas Lennestål.

Till SVT svarar alla riksdagspartier utom ett att de kan tänka sig att förändra den villkorliga frigivningen i Sverige. Vissa drar det så långt att avskaffa den helt.

Ett förslag som får både företrädare för brottsofferjouren och Kriminalvårdens egna experter att reagera.

– Jag tycker att det är helt idiotiskt. En bra utsluss där frivården sköter kontakten och ser till att man slussas in i samhället på ett bra sätt minskar risken för återfall, säger Jonas Lennestål som är psykolog inom Kriminalvården.

Även Sven-Erik Alhelm, tidigare riksåklagare och förbundsordförande för brottsofferjouren är kritisk till förslaget.

– Det är populistiskt att gå fram med det politiskt. Det kommer att leda till en bakgård mer ökad kriminalitet.

Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för brottsofferjouren, är kritisk till förslaget att förändra den villkorliga frigivningen i Sverige. Foto: SVT

Har utrett frågan

Regeringen har under de senaste två åren utrett om återfall i allvarlig brott ska beaktas som ett skäl mot villkorlig frigivning. Utredningen har kommit fram till att risken för återfall inte kan bedömas på ett rättssäkert sätt för varje enskild person. Istället föreslog man en ökad övervakning under prövotiden i frihet.

Av ett 70-tal remissinstanser var alla positiva till förslaget utom en.

Göteborgs stad anser att det är angeläget att staten skärper straffen och anser att intresset att skydda samhälle och invånare från brott och brottslingar ska väga mycket tungt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.