Flera bränder har rasat hittills i sommar. Foto: Niklas Hagman

Extrem brandrisk i länet: ”Jämförbart med läget vid branden i Västmanland”

Uppdaterad
Publicerad

Det är torrt och varmt och har varit det en längre tid i hela länet. Förhållandena har skapat ett läge där risken för att eld ska antändas och spridas är extrem.

– Jag har aldrig varit med om att det varit så här torrt så länge, säger vice brandchef Anders Larsson.

Redan i maj började larmen om gräs- och skogsbränder att komma in till Nerikes brandkår. Mycket tidigare än normalt och så har det fortsatt. I vanliga fall brukar toppen när det gäller brandrisk vara i slutet av juli och början av augusti och där är vi inte än.

– De värden vi ser nu är jämförbara med hur det såg ut när branden i Sala härjade i Västmanland för några år sedan, säger Anders Larsson, vice brandchef på Nerikes Brandkår.

Skogsbränder – Örebro län

En regnskur räcker inte långt

Värdena han pratar om handlar om luftfuktighet och torrhet i skog och mark och mäts av SMHI. Resultatet av den långa torkan är att riskerna både för att en brand ska starta och sedan spridas är extrema i hela länet.

– Det är något värre i de södra delarna. I norr kom det en regnskur nyss, men det hjälper inte mycket. Det torkar snabbt upp.

Och vädret som det ser ut kommer att fortsätta. Räddningstjänsten har inga sätt att arbeta förebyggande när det kommer till gräs- och skogsbränder utan vädjar nu till allmänheten.

– Respektera eldningsförbudet. Det räcker med en gnista eller en fimp för att bränder ska starta, så det är jätteviktigt att alla tänker till.

Telefonen går varm

Den senaste tiden har räddningstjänsten fått många samtal från föreningar och privatpersoner. ”Är det okej att grilla vid stranden?” och ”Vi har terminsavslutning och brukar grilla korv, är det okej?” är frågor som kommer. Det rör sig om ett tiotal samtal per dag.

– Eldningsförbudet innebär att man bara får elda på egen tomtmark, i trädgårdsgrill, och även då måste man vara väldigt försiktig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder – Örebro län

Mer i ämnet