Då polisen spärrat av området kring förskolorna kan de inte öppna under måndagen. Foto: SVT

Flera förskolor i Varberga i Örebro stängda efter skottlossningen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att två män skjutits till döds i Varberga meddelar nu Örebro kommun att flera förskolor kommer att hållas stängda under måndagen.

Då polisen har spärrat av området runt förskolorna Hasselmusen, Emil och Fantasia så kommer dessa förskolor inte att öppna på måndagen. För de som har barn på någon av förskolorna så kan kommunen inte garantera en ny plats under måndagen.

– Vi har många barn i våra förskolor och kan därför inte erbjuda tillfällig plats för alla barn på de avspärrade förskolorna, utan endast till de barn vars vårdnadshavare arbetar inom samhällsviktig verksamhet, säger Katarina Arkehag, förvaltningschef på förvaltningen förskola-skola, Örebro kommun, i ett pressmeddelande.

”Känns inte tryggt att bo här”

SVTs team har under morgonen pratat med flera föräldrar till barn på förskolorna, varav en del kom till förskolan som vanligt i tron av de höll öppet. Istället fick de vända i dörren.

– Jag vet inte vad jag ska göra, jag jobbar egentligen idag men nu vet jag inte hur det blir, säger en pappa som SVT pratat med.

Daniella Khouri har båda sina döttrar, 2 och 6 år gamla på en av förskolorna. Hon nåddes av informationen under morgonen via ett mejlutskick men tycker att informationen kunde ha kommit tidigare.

Nu har hon tvingats ta ledigt från jobbet för att ta hand om sina döttrar.

– Jag har inget val, jag kan inte lämna barnen någonstans.

Och vad  är din reaktion till det som hänt?

– Det är tragiskt, ledsamt och sjukt att sådant här ska hända. Min första tanke är att ”tänk om vi skulle varit ute och promenerat under den tiden det hände, och så råkar vi få ett skott”. Det är absolut inte okej. Det känns inte tryggt att bo här längre.

Under måndagen meddelade Örebro kommun att förskolorna i Varberga kommer att hålla öppet som vanligt under tisdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningarna i Varberga

Mer i ämnet