Foto: Thomas Wedin / SVT

Förbud mot öppna bussdörrar tas bort – men i Örebro krävs utbildning först

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket upphäver förbudet mot öppna framdörrar på bussar, det skriver myndigheten på sin hemsida. Förbudet hävs eftersom regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) lättar på coronarestriktionerna. Men i Örebro kommer det att dröja ännu några veckor innan chaufförerna öppnar alla dörrar igen.

I samband med att regeringen och FHM lyfter coronarestriktionerna den 29 september ser Arbetsmiljöverket över de beslut som är kopplade till pandemin.

Ett sådant är beslutet att hålla framdörrarna på bussar stängda i syfte att skydda chaufförer för coronasmitta.

Förbud upphävs

Nu skriver Arbetsmiljöverket att bussföretag runt om i landet inom kort kommer att få besked om att de cirka 40 beslut som finns om förbud mot öppna framdörrar på bussar i kollektivtrafiken upphävs.

Dessutom upphävs kravet på att de två främre stolsraderna närmast busschauffören ska lämnas tomma.

Behöver en utbildningsinsats

Men i Örebro kommer bussresenärer att få vänta ytterligare några veckor innan allt är som vanligt. Anledningen är att det kommer att krävas utbildning av förarna innan man öppnar dörrarna igen.

– Vissa förare är nya och för samtliga var det länge sedan man sålde biljetter så därför behövs en utbildningsintsats när det gäller den delen, förklarar Fredrik Eliasson som är kollektivtrafikchef.

På Länstrafiken i Örebro beräknar man att det kommer att ta ett par veckor att utbilda chaufförerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet