Såhär ska Rudbecksgatan se ut 2025 när systemet med BRT är helt utbyggt. Långa snabbussar trafikerar då de mittersta körfälten medan biltrafiken får åka i ytterfilerna. Foto: Illustration av Anders Lind, Örebro kommun

Förslaget: Inte tillräckligt med röster för folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon tisdag ska frågan om en folkomröstning kring namninsamlingen mot BRT tas upp i kommunstyrelsen i Örebro. Inför mötet föreslår tjänstemännen att fastställa att det inte kommit in tillräckligt antal giltiga underskrifter för att hålla en folkomröstning.  

I fredags stod det klart att det saknas 24 namn för en folkomröstning om BRT. Det visade en granskning gjord av den oberoende revisionsbyrån PWC. 

354 av de underskrifter som tidigare underkänts borde godkännas, kom revisionsbyrån fram till. Men det räcker alltså ändå inte för att motsvara 10 procent av invånarna i Örebro kommun.  

Imorgon ska frågan upp i kommunstyrelsen och inför det föreslår kommunstyrelseförvaltningen att kommunstyrelsen ska fastslå att det inte kommit in tillräckligt antal giltiga namnunderskrifter för att ärendet om att hålla folkomröstning ska väckas i kommunfullmäktige. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

BRT i Örebro

Mer i ämnet