Foto: Leonora Toplica/SVT

Tingsrätten dömer till kortare fängelsestraff för blåljussabotage i Sveaparken

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen kom den första tingsrättsdomen, efter Högsta domstolens vägledande dom gällande upploppet i Sveaparken i Örebro, där straffen sänktes. Dagens dom går i linje med HD-domen. 

I förra veckan kom HD:s vägledande dom, där två män fick sina fängelsestraff sänkta från fem år till tre år och tre månader vardera för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Dagens tingsrättdom är den första efter HD-domen.

Örebroprofilen Hani Bilal Madi dömdes till tre års fängelse. Utöver det stod ytterligare fem män och en kvinna åtalade. Örebro tingsrätt dömer fyra av männen till fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Straffen varierar mellan ett år och tre år och sex månader.

Kvinnan, som är 21 år, döms till ett års fängelse för medhjälp till grovt sabotage mot blåljusverksamhet.

Frågan om skadestånd

Örebro tingsrätt konstaterar att poliserna i Sveaparken utsatts för grova kränkningar av den attackerande folksamlingen, som de tilltalade i målet varit en del av. Men de följer Högsta domstolens resonemang att de tilltalade inte utsatt just de enskilda poliserna. Därmed avslås samtliga skadeståndsanspråk. 

Ännu en dom väntas

Måndagens dom är en deldom, vilket innebär att en dom återstår beträffande två av de tilltalade i målet. Tingsrätten har beslutat att en av de tilltalade ska genomgå en rättpsykiatrisk utredning och att den andra personens ålder ska utredas. Enligt domen finns det en osäkerhet om personen är straffmyndig eller inte. Detta ska nu utredas ytterligare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige chockades av bilderna från påskhelgen 2022. Få en snabb sammanfattning av vad som hände. Foto: Pavel Koubek/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet