Våldsamma scener utspelade sig under långfredagens upplopp i Sveaparken i Örebro. Foto: Leonora Toplica /SVT

Fyra män döms av hovrätten efter upploppet i Sveaparken i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Fyra män, som dömts för grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter upploppet i Sveaparken långfredagen 2022, fick under fredagen sina domar från Göta hovrätt. I några fall sänks längden på fängelsestraffen.

En rysk medborgare som dömdes till fem års fängelse i tingsrätten får sitt straff sänkt till fyra år, då hovrätten konstaterar att han i början av upploppet agerat mot folkmassan och försökt lugna, även om han senare setts delta i i våldsamheter.

Även en lettisk medborgare fick sitt straff sänkt. Han dömdes till sex års fängelse då tingsrätten menade att han hade en mer drivande roll än andra deltagare. Bland annat var han beväpnad med en påk och sågs på film sticka hål på däck till polisfordon. Hovrätten bedömde att längden på straffet ska sänkas med ett halvår.

De två övriga männen får sina fängelsestraff fastställa till fem respektive sex och ett halvt år. Både hävdade att de inte deltagit i upploppet, men hovrätten menar att bevisen visar det motsatta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige chockades av bilderna från påskhelgen 2022. Få en snabb sammanfattning av vad som hände. Foto: Pavel Koubek/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet