Ett äldre par håller varandra i handen och tittar på tv i sin lägenhet. Foto: TT

Hemtjänstföretaget slår tillbaka – stämmer Örebro kommun

Publicerad

På tisdagen meddelade hemtjänstföretaget Örebro omsorgs juridiska ombud att man kommer att lämna in en stämningsansökan mot Örebro kommun. Bakgrunden är kommunens beslut att häva två avtal med företaget.

Som bakgrund till hävandet har kommunen angett att Örebro omsorg begått avtalsbrott gällande anhöriganställningar och otillbörlig marknadsföring. Men några detaljer kring brotten har kommunen inte lämnat ut, vare sig till hemtjänstföretaget eller media.

– Vi hade ett möte med företrädare från kommunen i fredags, berättar advokat Adam Grabavac, då vi försökte diskutera vad som ska ha hänt, om det gäller en eller flera anhöriganställningar och vari den otillbörliga marknadsföringen består men vi får inte veta det. Kommunen hänvisar till sekretess vilket är befängt!

Hemtjänsttvisten i Örebro

Svarar med stämning

På tisdagen kom Örebro kommuns skriftliga svar till Örebro omsorg. Där står man fast vid att företaget begått avtalsbrott och att hävningen av avtalet kvarstår. Avtalet upphör därmed att gälla den sista januari.

Örebro omsorg som krävt att avtalen fullföljs och dessutom kräver ett skadestånd svarar nu med att stämma kommunen.

– Nu får den här frågan avgöras i tingsrätten och då måste ju kommunen lämna ut uppgifterna som ligger till grund för hävningen. Men vad det skulle kunna vara kan vi ännu bara spekulera i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemtjänsttvisten i Örebro

Mer i ämnet