Nu stämmer företaget kommunen på över 12 miljoner kronor i skadestånd. Foto: SVT

Örebro omsorg stämmer kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Tvisten mellan hemtjänstföretaget Örebro omsorg och Örebro kommun går vidare. Nu stämmer företaget kommunen på över 12 miljoner kronor i skadestånd.

Det var i januari i år som Örebro kommun hävde två avtal med företaget. Kommunen menar att Örebro omsorg begått avtalsbrott gällande anhöriganställningar och otillbörlig marknadsföring.

Efter det lade Örebro omsorg ner sin verksamhet. Företaget hävdar dock  att kommunens påståenden inte stämmer och har tidigare uppgett för SVT att man kommer ta ärendet till tingsrätten.

Hemtjänsttvisten i Örebro

Begär miljonbelopp i skadestånd

I slutet av maj lämnade Örebro omsorg in en stämningsansökan mot Örebro kommun till tingsrätten, det var NA.se först att rapportera om. Där yrkar företaget att tingsrätten ska förpliktiga kommunen att betala sammanlagt runt 12 miljoner, eftersom de menar att kommunen hävt avtal utan att det funnits grund för det.

– Skadan är ju redan skedd så vår förhoppning är att vi ska få rättvisa, säger Gustav Tornberg, tidigare enhetschef för Örebro omsorg.

Saknar förklaring från kommunen

Sedan avtalet hävdes har Örebro omsorg tvingats säga upp sina anställda. Örebro omsorgs advokat, säger att de fortfarande inte fått någon förklaring från kommunen exakt vad som ska ha skett.

– De har sagt att de inte kan svara på frågorna med hänvisning till förundersökningssekretess. Vi utgår från att Örebro kommun förklarar i tingsrätten vilka anledningar de har för att häva de här avtalen, säger advokat Adam Grabavac.

– Mycket mer än så kan vi inte göra just nu. Hävningarna är helt obefogade, de har inte kunnat presentera konkreta omständigheter varför de ska hävas och nu får det här prövas i tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemtjänsttvisten i Örebro

Mer i ämnet