Johan Ljung, områdeschef Länstrafiken. Foto: Johannes Weckström /SVT

Politisk reklam stoppas på stadsbussar i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Politisk reklam har tidigare synts på stadsbussarna i Örebro i valtider. Men nu inför EU-valet så kommer politiska partier inte kunna nå ut med sitt budskap den vägen.

Bakgrunden är kritik som framkommit mot att två stadsbussar i Västerås haft reklam för ett högerextemt parti. Även i Örebro har samma parti haft annonser på stadsbussar – fram till i tisdags.

– Först har jag fattat beslutet att godkänna reklamen. Sedan fick jag ombestämma mig och ta ett nytt beslut att vi tar bort den, säger områdeschef Johan Ljung på Länstrafiken.

Eu-valet 2019 Örebro

Varför gick du med på det från början?

– Vi tittade på vilket budskap de ville framföra och såg att det inte fanns något som kunde ses som förtal eller angrepp på någonting. Därför har vi godkänt det budskapet.

Kan äventyra förtroendet

Han menar att det ur ett demokratiskt perspektiv inte är ett problem att stoppa reklam som riskerar skada varumärket eller resenärernas förtroende för bolaget.

– Det är inte vårt uppdrag att vara en del av demokratin. Vårt uppdrag är att köra personer. Så om det börjar bli diskussioner om vårt varumärke eller någonting annat så måste vi reagera, säger Johan Ljung.

Kan bli reklamfria bussar

Det högerextrema partiet är enligt Ljung det enda som tänkt att annonsera på bussarna inför EU-valet. Han har nu tillsatt en utredning som ska ta fram riktlinjer för reklam i framtiden.

– Det kan bli så att utredningen kommer fram till att vi överhuvudtaget inte ska ha reklam på våra bussar, utan bara för våra egna kampanjer, säger Johan Ljung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eu-valet 2019 Örebro

Mer i ämnet