Ida Hansson från Nora drabbades av förlossningsbristning

Uppdaterad
Publicerad

När Ida Hansson från Nora drabbades av en förlossningsbristning förändrades livet drastiskt.

– Efter förlossningen kunde jag bara ligga ner. Motion eller någon form av samliv var inte att tänka på, säger Ida.

Ida Hansson är en av de 448 kvinnor i länet som drabbades av en förlossningsbristning mellan 2016 och 2020. Ida fick sina skador när hon födde sitt första barn 2016, skador som omedelbart påverkade hennes vardagsliv.

– En enkel sak som toalettbesök blev jättesvårt. Man ville inte gå ut på stan och riskera att inte ha nära till en toalett, säger Ida.

Dröjde innan skadan hittades

Det tog 1,5 år innan Ida fick träffa en gynekolog som upptäckte skadan som orsakade besvären. Genom forum i sociala medier fick hon tips från andra kvinnor som också hade drabbats.

– Vi tipsar varandra om allt från olika läkare som är bra, avslappningsövningar till toalettbesök, det är högt och lågt, säger hon.

Ville opereras av specialister

Bland kvinnor som drabbats har specialister i Linköping och på Karolinska i Huddinge gott rykte, så Ida bad sin gynekolog på USÖ om att få en remiss.

I höstas, drygt fem år efter förlossningen som orsakade skadorna, opererades hon i Huddinge.

– Jag är mitt i min rehabprocess, jag är mycket bättre. Framförallt är jag hel och det känns, säger Ida.

I klippet berättar Ida mer om hur hon drabbades

Har du drabbats av förlossningsbristningar? SVT öppnade chatten under tisdagen.

Sofie Saxe • Statistiken är så missvisande eftersom det enbart är bristningar av grad 3 och 4 som rapporteras och "räknas". Vi är ett enormt stort antal kvinnor som drabbats av en grad 2 bristning som involverar muskulaturen i mellangården. Jag födde min första son 2009 och det gick jättebra. 15 månader senare föddes min andra son. Förlossningen gick väldigt fort på slutet. I journalen står att jag drabbades av en liten och ytlig bristning som syddes med enstaka stygn av erfaren barnmorska. Nästan 8 år senare opererades jag. Alla muskler i mellangården var av och hela den bakre slidväggen var trasig. Jag kunde inte bajsa normalt på 8 år men alla sa att allt såg fint ut och att jag skulle knipa. De sydde ihop huden men inget annat. De borde ha undersökt mig ordentligt efteråt. Då hade de kunnat kört in mig på operation där en kirurg lagat mig. Jag är så besviken på bristen på kunskap framför allt. Hur många kvinnor har drabbats av grad 2? Hur många kvinnor lider i onödan?

Rose-Marie H. • Det var en chock att efter 40 år få veta att stora bäckenbottenmuskler gick av vid förlossningen, allt har sett fint ut, troligen en grad 2 skada. Ingen har förstått att min värk har grunden i förlossningsskada, förrän nu när jag fick 3D-ultraljud på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och det konstaterades. Jag väntar på operation, men mycket går inte att laga. Det har varit stor påverkan på mitt liv, där man misstänkt reumatisk värk i rygg och bäckenet. Jag har bara kunnat gå korta sträckor, inte hoppa och springa, ständig värk när muskler kompenserar för de som gick av och också för att underlivet sjunkit ner och skapat ett tryck neråt och som påverkar att det är svårt att tömma blåsa och tarm.

Karin • Fick en grad 4-bristning hösten 2020, efter en långdragen förlossning. Uppföljningen var helt otrolig efteråt. Jag upptäckte efter någon vecka att trots smärtan så var det något mer som inte stod rätt till. "Tjatade" till mig en undersökning som jag fick väldigt snabbt, vilket visade att jag fått en infektion i operationssåret. Fick uppföljning varannan vecka efter det, för att med olika metoder hjälpa läkningen på traven. Idag är jag helt återställd! Den värsta bristningen på papper behöver inte leda till att man är skadad för livet. Så jag är för evigt tacksam för den hjälp jag fick från USÖ!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Örebro län

Mer i ämnet