Större risk för allvarlig bristning hos kvinnor som föder i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Andelen kvinnor som drabbats av allvarliga förlossningsbristningar i Örebro län tillhör de högsta i landet, mellan 2016 och 2020. SVT:s Uppdrag granskning kan nu visa att det inte går att förklara med att kvinnorna här har fler riskfaktorer.

Risken att drabbas av en svår förlossningsbristning påverkas av var du bor. Region Örebro län är en av de regioner där risken är högst. Här drabbades tre procent mellan 2016 och 2020.

Regionen hamnar därmed i bottenskiktet i landet, och över riksgenomsnittet på 2,7 procent. Jämfört med Region Gävleborg, som är bäst i landet och där 1,6 procent fick allvarliga bristningar, är risken nästan dubbelt så stor.

Den analys Uppdrag granskning låtit göra visar också att skillnaderna mellan regionerna inte går att förklara med skillnader som exempelvis kvinnornas ålder, vikt, om de röker eller hur många barn de fött.

Inte ikapp

Andelen allvarliga bristningar minskar sett över hela landet, och även i Region Örebro län. Men än så länge är regionen inte ikapp. Hanna Östling, medicinskt ansvarig läkare på förlossningen på USÖ, följer statistiken över bristningarna noga:

– Det tar tid. Särskilt för oss som är ett universitetssjukhus med en större personalstyrka som ska upprätthålla kompetensen, säger hon.

Jennie Kihlstam är avdelningschef på förlossningen:

– Vi kan också jobba på att få en bra arbetsmiljö, så vi behåller den kompetens vi har. En stor omsättning gör att vi utbildar och sen försvinner personal, då får vi utbilda igen och kommer aldrig i mål, säger hon.

– Men där har vi sett fina resultat senaste året, och på förlossningen har vi halverat uppsägningarna.

I klippet svarar Hanna Östling och Jennie Kihlstam på varför fler kvinnor får allvarliga bristningar i Region Örebro län.

Har du drabbats av förlossningsbristningar? SVT öppnade chatten under tisdagen.

Sofie Saxe • Statistiken är så missvisande eftersom det enbart är bristningar av grad 3 och 4 som rapporteras och "räknas". Vi är ett enormt stort antal kvinnor som drabbats av en grad 2 bristning som involverar muskulaturen i mellangården. Jag födde min första son 2009 och det gick jättebra. 15 månader senare föddes min andra son. Förlossningen gick väldigt fort på slutet. I journalen står att jag drabbades av en liten och ytlig bristning som syddes med enstaka stygn av erfaren barnmorska. Nästan 8 år senare opererades jag. Alla muskler i mellangården var av och hela den bakre slidväggen var trasig. Jag kunde inte bajsa normalt på 8 år men alla sa att allt såg fint ut och att jag skulle knipa. De sydde ihop huden men inget annat. De borde ha undersökt mig ordentligt efteråt. Då hade de kunnat kört in mig på operation där en kirurg lagat mig. Jag är så besviken på bristen på kunskap framför allt. Hur många kvinnor har drabbats av grad 2? Hur många kvinnor lider i onödan?

Rose-Marie H. • Det var en chock att efter 40 år få veta att stora bäckenbottenmuskler gick av vid förlossningen, allt har sett fint ut, troligen en grad 2 skada. Ingen har förstått att min värk har grunden i förlossningsskada, förrän nu när jag fick 3D-ultraljud på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge och det konstaterades. Jag väntar på operation, men mycket går inte att laga. Det har varit stor påverkan på mitt liv, där man misstänkt reumatisk värk i rygg och bäckenet. Jag har bara kunnat gå korta sträckor, inte hoppa och springa, ständig värk när muskler kompenserar för de som gick av och också för att underlivet sjunkit ner och skapat ett tryck neråt och som påverkar att det är svårt att tömma blåsa och tarm.

Karin • Fick en grad 4-bristning hösten 2020, efter en långdragen förlossning. Uppföljningen var helt otrolig efteråt. Jag upptäckte efter någon vecka att trots smärtan så var det något mer som inte stod rätt till. "Tjatade" till mig en undersökning som jag fick väldigt snabbt, vilket visade att jag fått en infektion i operationssåret. Fick uppföljning varannan vecka efter det, för att med olika metoder hjälpa läkningen på traven. Idag är jag helt återställd! Den värsta bristningen på papper behöver inte leda till att man är skadad för livet. Så jag är för evigt tacksam för den hjälp jag fick från USÖ!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Örebro län

Mer i ämnet