Kommunen hoppas på Rosengårdseffekt

Publicerad

Rosengårds högstadium i Malmö lades ner 2013 och redan 2015 kunde man se förbättrade resultat för de elever som bytt skola. Nu är förhoppningen att Vivallas elever ska göra samma resning resultatmässigt.

De senaste åren har flera högstadieskolor i landet lagts ner och elever fått byta skola. Det med målet att förbättra elevernas skolresultat, men också integrationen i samhället. Rosengårdsskolan i Malmö, Arabyskolan i Växjö och Bredbyskolan i Rinkeby är några exempel på högstadium som lagts ner sedan 2013.

Högre betyg för Rosengårds elever

När högstadiet på Rosengårdsskolan stängde 2013 var det på grund av dåliga skolresultat, för låg kvalité på utbildningen och en svår arbetsmiljö.

Nedläggningen av Vivallaskolans högstadium

När man 2015 tittade på hur det gått visade resultatet att hälften av de sjuor som bytt skola, och då gått ur nian, klarade behörighetskraven till gymnasiet. Det var dubbelt så många jämfört med andelen som klarat kraven på Rosengårdsskolan.

Varierande resultat i Vivalla

Nu har även den successiva nedläggningen av högstadiet på Vivallaskolan börjat, med förhoppningar om bättre resultat. Där har i snitt 56 procent av eleverna varit behöriga till gymnasiet sedan 2010, men glappen har varit stora.

Läsåret 2010/2011 var det rekordfå elever som blev behöriga till gymnasiet. Bara 27,6 procent av niondeklassarna det året hade betyg som räckte för att kunna läsa vidare på gymnasiet. Det var även 2010 som de nya behörighetskraven infördes i och med gymnasiereformen och det krävdes mer av eleverna för att bli behöriga.

Två år senare nådde man å andra sidan rekordhöga resultat, då drygt 70 procent av eleverna blev behöriga. Inför det året hade Vivallaskolan jobbat extra mycket för med flera insatser för att skapa förebilder och motivera ungdomarna. Det var också det året som det nya betygssystemet infördes.

Gymnasiereformen

Före gymnasiereformen, som genomfördes 2011, var en elev behörig till gymnasieskolans nationella eller specialutformade program om denne hade lägst betyget godkänt i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik.

Efter 2011 krävs att en elev har minst godkänt i svenska/svenska som andraspråk, engelska och matematik samt ytterligare fem ämnen för att vara behörig till yrkesprogram på gymnasiet. För att vara behörig till högskoleförberedande program krävs minst godkänt i ytterligare fyra olika ämnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningen av Vivallaskolans högstadium

Mer i ämnet