På de trasiga maskinerna uppmanas de som parkerar att ladda ner en app. Företagens namn finns ofta på en skylt bredvid den täckta p-automaten. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Konkurrensverket anser att upphandling av p-automater var felaktig

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun gjorde en otillåten upphandling när nya parkeringsautomater skulle köpas in. Det menar Konkurrensverket, som nu yrkar att kommunen ska betala böter.

Trasiga parkeringsautomater i Örebro har varit ett ämne det rapporterats om flertalet gånger de senaste åren.

SVT Nyheter Örebro har tidigare rapporterat om att Konkurrensverket under förra året startade en utredning efter Örebro kommuns inköp av parkeringsautomater.

Parkeringsproblem i Örebro

Fyra felaktiga inköp

Enligt Konkurrensverket vände sig Örebro kommun till en tidigare ramavtalsleverantör vid fyra tillfällen för köp av parkeringsautomater, utan att köpen först hade annonserats enligt lagen om offentlig upphanding.

Nu yrkar Konkurrensverket att förvaltningsrätten ska döma kommunen att betala 145 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Kommunen håller inte med

Men Örebro kommun delar inte myndighetens bedömning.

– Vi har ju varit i kontakt med konkurrensverket under en längre tid där vi har bollat frågan fram och tillbaka. Vi ser inte på saken på samma sätt i den här frågan. Vi tycker inte det ska vara en upphandlingsskadeavgift i det här ärendet, säger upphandlingschefen Helena Sköld Lövgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parkeringsproblem i Örebro

Mer i ämnet