Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trainstation i Karlskoga ligger i Mötesplats kupolen. Foto: Philip Naskret/SVT

Kritik mot att Trainstationgrundaren säljer konceptet vidare

Uppdaterad
Publicerad

Trainstationgrundaren Johan Cedermark har sålt konceptet till andra kommuner, men det är kommunanställda som utvecklat innehållet i Trainstations kurser. Det kan SVT Nyheter Örebro nu avslöja. Och detta är något som fått en del av SVT:s källor att reagera.

– Det låter sjukt eftersom lönerna kommer från skattebetalarna, säger en av källorna.

SVT Nyheter Örebro har tidigare rapporterat att bakom kommunala Trainstation finns den upphandlade konsulten Johan Cedermark och hans bolag Brightn AB, men alla som arbetar på den digitala mötesplatsen är kommunanställda.

Trainstation startade i Vivalla i Örebro, men har sedan även etablerat sig i Karlskoga och i somras även i Jordbro, Haninge kommun.  

Betalat franchiseavgift

När vi går igenom fakturor från kommunerna så ser vi att de betalat en franchiseavgift för att få starta upp Trainstation. Avgiften är 625 000 kronor per år och betalas till Trainstation AB, ett bolag där Trainstationgrundaren Johan Cedermark är styrelseordförande.

Örebro kommuns jurister har tittat på avtalet med Cedermark och gjort tolkningen att han får sälja konceptet vidare.

Källa kritisk

Men en av SVT:s källor är kritisk till att kommunen formulerat avtalet på det sättet.

Hör källan berätta mer i klippet ovan. SVT har bytt ut källans röst.

Karlskoga kommuns avtal med Trainstation AB löper ut den sista december och kommunen har nu valt att pausa samarbetet på grund av SVT:s granskning.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Trainstation

Mer i ämnet