Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många som mått väldigt dåligt under en lång tid”. En av SVT:s källor väljer att medverka anonymt – och berätta om arbetsförhållandena på Trainstation. Foto: SVT

Vittnesmålen om Trainstation: Jobbade natt – utan OB

Publicerad

Många som jobbat på Trainstation i Örebro har under mer än tre års tid inte fått någon ersättning för obekväm arbetstid – trots att verksamheten haft öppet på kvällar och ibland nätter.  

– Många har mått väldigt dåligt, säger en källa till SVT.

SVT Nyheter Örebro har tidigare berättat att det finns ett privat företag, Brightn AB, bakom den digitala mötesplatsen Trainstation i Vivalla. 

Ändå är samtliga som arbetar där kommunanställda – och de har inte fått någon OB trots att de arbetat utanför kontorstid.  

– Jag tänker att det är felaktigt. De som är anställda i Örebro kommun ska få OB-ersättning, säger Emma Bernhult, ordförande för Vision i Örebro kommun. 

Thomas Gustafsson är den kommunala chef som har ansvar för Trainstation. Foto: SVT

Chefen: ”En överenskommelse”

Thomas Gustafsson, verksamhetschef på Partnerskap i Örebro kommun, har personalansvaret på Trainstation. Han menar att det varit en överenskommelse med de första personerna som anställdes att inte betala ut OB. 

– På medarbetarnas eget initiativ sa man: Vi vill inte hålla på och gå in och ändra våra scheman. Vi hade då inte klart för oss vad som gällde med kvällsarbete, säger Gustafsson. 

Han fortsätter: 

– Det hade inte varit några problem. OB är en självklarhet och ingen ekonomisk fråga för mig som chef.  

Menar du att personalen på något sätt förhandlade bort sin OB och ville ha det i ledighet eller vad menar du egentligen? 

– Vi har ju pratat med HR om det. Det finns i avtalet att man kan göra en överenskommelse om att man har ett schema, men man skriver inte in OB. Man tar ut ledighet när man har jobbat, säger Thomas Gustafsson.

Emma Bernhult, fackförbundet Vision, har förhandlat för deras medlemmar på Trainstation. Foto: Philip Naskret/SVT

Facket delar inte bilden  

Men fackförbundet Vision delar inte bilden att personalen förhandlat bort sin OB-ersättning.  

– Det som verksamhetschefen uppgett är att man har haft enskilda överenskommelser med våra medlemmar och det uppger våra medlemmar att man inte haft, säger Emma Bernhult från Vision.  

Och enligt en av SVT:s källor stämmer det inte heller att personalen blivit ersatt i ledighet.  

I klippet berättar källan mer om arbetsförhållandena på Trainstation. 

Örebro kommun har nu ersatt anställda på Trainstation för den uteblivna OB-ersättningen. Enligt uppgifter till SVT har också arbetsmiljön blivit bättre sedan en ny enhetschef tillsattes i våras.

Trainstation öppnade i Vivalla 2018, som en fysisk mötesplats där den traditionella fritidsgården kombinerades med digitalt skapande, för att ge ungdomar möjlighet att utforska och testa olika digitala plattformar. Där kan man med hjälp av modern utrustning och digitala handledare till exempel spela in Youtubefilm, programmera spel eller designa klädesplagg. Med hjälp av en buss utrustad med digital teknik arbetar man även med uppsökande verksamhet.

I dag är Trainstation öppet för alla åldrar. Bland annat har lärare i Örebro arbetat i Trainstations labb i Vivalla, för att ta fram nya arbetsmetoder i skolan.

Bakom Trainstation står bland andra Örebro kommun, det kommunala fastighetsbolaget Västerporten och Örebrobostäder, Öbo.

Konceptet finns numera även i Karlskoga och i Jordbro, i Haninge kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Trainstation

Mer i ämnet