Kristian Thörn, överläkare inom anestesi och intensivvård på IVA, är en av de läkare som skrivit under ett öppet brev till Hälso- och sjukvårdsledningen. Foto: SVT

Läkare om situationen på regionen: ”För låg medicinsk kompetens i hälso- och sjukvårdsledningen”

Uppdaterad
Publicerad

Tre olika öppna brev har skickats till regionens och hälso- och sjukvårdsledning, där skarp kritik riktas mot ledningen. En oro för patientsäkerheten på framförallt intensivvårdsavdelningen på USÖ lyfts också.
– Jag kan inte lova att vi i alla situationer kan utföra helt patientsäker vård, säger överläkare Kristian Thörn, som är en av dem som skrivit under.

Breven är skrivna av överläkare på sjukhuset, och av de specialistutbildade sjuksköterskorna på intensivvårdsvdelningen, IVA. Ett av breven har 268 av regionens läkare ställt sig bakom.

– Vi är väldigt oroliga över situationen inom intensivvården på USÖ. Vi har som läkargrupp, alla specialister som jobbar på IVA, regelbundet skrivit ett brev där vi är oroade över patientsäkerheten eftersom vi inte kan ha alla platser öppna, säger Kristian Thörn, överläkare inom anestesi och intensivvård på IVA.

Intensivvårdsavdelningen på USÖ har under en tid varit hårt belastad och sjuksköterskorna har inte räckt till för att bedriva det arbete som behövs.

– De har jobbat väldigt hårt de senaste åren. De har fått ta en mängd extrapass, det vill säga jobbat mer än heltid, för att vi ska kunna hålla öppet. Nu orkar de inte mer, så nu har de satt ner foten. Därför måste vi stänga 25 procent av platserna, och det är väldigt allvarligt.

Risk när vården fördröjs

Risken med den höga belastningen och att man nu tvingas stänga två av åtta platser är att patientsäkerheten hotas.

– Risken är att vi hamnar i en situation där en svårt sjuk patient kommer till USÖ och att vi inte har någon plats på IVA. Det är en enorm stress både för oss som personal, men framförallt är det ju en risk för patienten att vården fördröjs, säger Kristian Thörn.

– Vi gör ju allt för våra patienter hela tiden för att försöka göra det patientsäkert, men jag kan inte lova att vi i alla situationer kan utföra helt patientsäker vård.

Vad har ni fått för respons?

– Jag kan bara svara på det brev som läkarna skickat och där har vi fått svar från regionrådet Karin Sundin bland annat. Jag uppfattar att de ser det här som allvarligt, men det är framförallt hälso- och sjukvårdsledningen som måste hjälpa till och försöka lösa det här. Vi måste hitta överenskommelser som gör att våra sjuksköterskor kan tänka sig att ta de här extra passen fram tills vi har en lösning.

Läkarna saknar förtroende för ledningen

De 268 läkare som skrivit under ett av breven har även skrivit under att de saknar förtroende för hälso- och sjukvårdsledningen. 

– Vi tycker som läkargrupp att det finns en för låg medicinsk kompetens i ledningen. Det finns för få läkare i ledningen, och det ser vi som ett stort problem i en akademisk universitetssjukvård. Det ser vi om inte annat när det gäller just intensivvården, och det här är ett problem som man har undervärderat under ett par år, säger Kristian Thörn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sjukvårdsprotester Örebro

Mer i ämnet