KS-ordförande avgår och ska börja plugga igen – kostar kommunen nästan en miljon

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Lekeberg Wendla Thorstensson (C) meddelade i augusti att hon avgår från sin post för att börja studera igen. För att underlätta övergången från förtroendevald till studerade får hon ekonomiskt omställingsstöd i 15 månader.

Wendla Thorstensson kommer att få 85 procent av sin kommunalrådslön i femton månader från och med att hon avgår som från sitt förtroendeuppdrag för att börja studera. Totalt kommer det att kosta kommunen 925 000 kronor, något som Nerikes Allehanda var först med att berätta. Pengarna föreslås tas från kommunstyrelsens budget.

– Det är inget vi har hittat på i Lekeberg. Det är Sveriges kommuner och regioner(SKR) som antagit avtalet – sen är det upp till varje kommun. Och vi har antagit det i Lekeberg sedan några år tillbaka, säger Wendla Thorstensson.

Hon fortsätter:

– Det är någonting man har rätt till, tre månader per år man har haft en kommunalråds post. Så då har jag ansökt om den här möjligheten.

Thorstensson har ansökt om det här omställningsstödet för att börja studera igen. Hon avgår alltså från sin roll som kommunstyrelsensordförande frivilligt.

– Man har tagit fram det här nationellt som skäligt. Det finns olika anledningar till varför man avgår, men det handlar inte om det. Det handlar om att när man frångår sitt kommunalrådsuppdrag har man rätt till stödet och det är för att man ska kunna underlätta en omställing, fortsätter hon.

För det är inte alltid helt lätt menar hon.

– Det är inte alltid helt enkelt att gå från förtroendevald till tjänsteman. Man är ganska färgad som politiker eftersom man har stått för ett parti och varit talesperson i frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.