Foto: Frida Danielsson, Johan Pisoni /SVT

Nora kommun ersätts för skogsbrand

Publicerad

En brand som inträffade i Kilsbergen, strax väster om Bocksboda i somras, medförde stora kostnader för Nora kommun. Ett område på 3000 kvadratmeter eldhärjades och kommunen begärde senare ersättning från staten.

Nu har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap beviljat kommunen ersättning för räddningstjänstens insatser i samband med branden, som startade vid Karthälleömossen. Branden pågick mellan den 24 och 28 juli.

Stora resurser sattes in, bland annat helikoptrar, som vattenbombade området. Brandens omfattning gjorde att det tog flera dagar att bekämpa branden.

Stora kostnader

Räddningstjänstens kostnader uppgick enligt ansökan om ersättning till 1.356 710 kronor och myndigheten ersätter kommunen med självrisken avräknad. Allt enligt 7 kap. 3 §lagen (2003:778) om skydd mot olyckor.

Summan landar på 982 519 kronor och därmed har kommunen ersatts helt enligt sin ansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.