Jan Klingberg är ordförande i den hembygsförening som byggt upp 1900-talsmuseet Persedelförrådet i Sannahed utanför Kumla. Här finns bland annat en lanthandel. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Nu visas 1900-talet upp på museum

Uppdaterad
Publicerad

Åt ena hållet: en damfrisering från 1950-talet. Åt andra hållet: en fotoaffär fylld med smalfilmsprojektorer och fotopapper. I Sannahed utanför Kumla har frivilliga byggt upp en affärsgata från 1900-talet. – Det är klart att det är viktigt med nostalgi. Man måste veta sin bakgrund för att kunna se framåt, säger Jan Klingberg, ordförande i Kumla-Sannaheds hembygdsförening.

Det ligger gamla föremål från en skomakare på trappan när Jan Klingberg låser upp dörren till den stora röda magasinsbyggnaden.

Han är inte särskilt förvånad. Under årens lopp har mängder med föremål skänkts till hembygdsföreningens 1900-talsmuseum på det gamla militärområdet. Ett särskilt museum för ortens historia som excercisfält finns en bit bort, men det här museet ägnas åt det vardagsliv som många svenskar levde på 1900-talet.

På vinden hänger tvätten. Där finns en liten byskola, en etta med kök från mitten av seklet och ett fromt finrum med inramade kristna budskap uppsatta på den tidiga 1900-talstapeten. 

– Det är roligt att kunna visa upp i verkligheten hur det såg ut en gång i tiden, säger Jan Klingberg.

På tvättvinden står rengöringsmedlen och tvättmedlen från förr beredda: allt från Tomteskur till Surf. Just Surf påstods i reklamen tvätta extremt bra genom en tillsats av vita, blå och röda kraftkorn. Men tvätten blev inte renare, för den extra effekten av de färgade kornen var ett rent marknadsföringspåhitt. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Byggde upp hel lanthandel

Genom donationer av mängder med föremål har man kunnat bygga upp en rad små butiker, av den sort som fanns förr. En frisörutbildning i Örebro skänkte hela inredningen från en gammal damfrisering medan en tidigare affärsägare gav bort en fotohandel.

I husets bottenvåning fanns en gång en lanthandel. Med hjälp av ett fotografi har den nu byggts upp igen. På väggarna hänger tidstypisk reklam för tvättmedlet som tvättar vitast och mjölet som helt enkelt är bäst.

Hyllorna är välfyllda med donerade förpackningar från förr. En del av dem har aldrig öppnats.

– När vi började fanns ingenting av det här. Vi såg lite spår var disken hade stått och var väggarna hade varit.

Nu är alla ytor på de två våningarna i magasinet fyllda med minnen.

I sommar går det att se en utställning om de kassaapparater som fanns i landets Konsumbutiker på 1900-talet. Och i en annan del av den röda byggnaden skildras speedwaylaget Indianernas framgångsår.

En damfrisering med bland de små butikerna på affärsgatan. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Vill visa fler saker

Tanken är att då och då byta en del av utställningarna.

På vinden finns gott om föremål för att skildra helt andra delar av det minnesvärda 1900-talet.

Var det bättre förr?

– Det säger ju alla, men det var det nog inte. Det blir nog bättre framåt, säger Jan Klingberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.