Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Örebro universitet vill se skärpta regler för att stänga av studenter Foto: Johannes Weckström /SVT

Örebro universitet vill se skärpta regler för att kunna stänga av studenter

Uppdaterad
Publicerad

Kritiska röster höjs nu över hela landet efter att en läkarstudent i Lund inte stängts av från sina studier, trots en tingsrättsdom gällande våldtäkt. Nu vill flera universitet att det ska bli lättare att stänga av studenter permanent.

En av dem som är kritiska är Örebro universitets rektor Johan Schnürer. Han anser att man behöver se över de regler som finns kring att stänga av studenter från studier helt, något som Sveriges Radio först rapporterade om.

– Det vi sett nu är att det dyker upp exempel där folk gjort sig skyldiga till brott eller olämpligt beteende, vilket framförallt blir besvärligt inom människonära yrkesområden som vård eller skola. Där är högskolans avskiljandenämnds regelverk för strikt tycker vi, säger Johan Schnürer.

I dagsläget får skolans disciplinnämnd stänga av elever i max ett halvår. Högskolans avskiljandenämnd har rätt att stänga av elever helt om de lider av psykisk störning, missbruksproblem eller är dömda för allvarlig brottslighet, det vill säga brott som ger minst ett års fängelse.

Vill se förändring

I våras stängdes en student på Örebro universitet av i ett halvårs tid efter att ha kontaktat minderåriga patienter efter en praktik, enligt disciplinnämndens beslut. Då höjdes röster för ett skarpare straff, men det kan alltså inte ges i det fallet.

– De studenter som finns hos oss ska hanteras enligt regelverket. Vi tycker att det är jättebra att det finns en högre instans så att vi inte avgör detta själva. Men vi vill se ett förändrat regelverk så att vi kan hantera allvarliga och olämpliga beteenden på ett tidigare stadium än att någon måste dömts till ett års fängelse, säger Johan Schnürer.

Nämnden håller inte med

Ordföranden för Högskolans avskiljandenämnd, före detta lagmannen Göran Nilsson, håller dock inte med.

– Jag ser inget större behov av det. Regelsystemet som avskiljandenämnden tillämpar är en garant för rättssäkerheten. Eftersom det är så pass ingripande att avskilja en student så måste det vara högt ställda krav för att man ska kunna göra det, säger han.

– Studenter som inte fungerar tillfredsställande kan ofta få disciplinära åtgärder via de disciplinnämnder som finns vid högskolorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer