Foto: Enana Alrafidain/SVT

Trafikupproret hoppas på folkomröstning om superbussarna

Uppdaterad
Publicerad

Efter starten av BRT-projektet har Trafikupproret i Örebro börjat samla in namnunderskrifter för att försöka få till en folkomröstning. Under lördagen hoppas man kunna samla in ännu fler genom att finnas på plats i centrala stan.

– Målet är 12 500 röster och vi har kommit en bit på väg, säger Hannah Ljung, Trafikupprorets initiativtagare. 

Superbussarna har varit ett diskussionsämne i Örebro och det finns partier som har stött det och andra har varit emot. Men Trafikupproret tycker inte att politikerna har gett örebroborna en riktig chans att säga vad de tycker om projektet. 

– Vi hoppas att det här bli en fråga som det blir en folkomröstning om. Det är vårt mål just nu och i så fall får alla människor, oavsett om man är för eller emot, tala om vad man tycker, säger Hannah Ljung. 

superbussarna i Örebro

Folkomröstning 

Trafikupproret kommer att lämna in sin namnsamling i oktober till kommunfullmäktige. Det är sedan upp till dem att avgöra om det blir en folkomröstning eller inte. 

För att kunna begära en folkomröstning måste man få 10 procent av dem som är röstberättigade i kommunen att skriva under, och det är cirka 12 500 personer, konstaterar Hannah Ljung.

På måndag börjar etapp två av utbyggnaden av snabbussar, som på sikt ska gå genom Örebro. Den etappen beräknas vara klar i december i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

superbussarna i Örebro

Mer i ämnet