Så såg bron ut innan banden flyttades. Foto: Privat

Protest mot rivningen av Järle kvarn togs bort

Uppdaterad
Publicerad

Järle kvarnens framtid är oviss och privatpersoner som brinner för att behålla dammen har den senaste tiden uppmanat besökare att knyta fast ett tygband vid platsen. Dessa band har nu tagits bort av Länsstyrelsen.

För omkring två månader sedan började de första banden sättas upp och har ökat i antal sedan dess. Nyligen var dock länsstyrelsen på plats och tog beslut om att banden inte fick vara kvar.

– Vi tyckte att det var en lämplig och stillsam protest såhär i coronatider. Vi ville inte förstöra någonting heller och därför valde vi tygband, berättar Boel Johansson, en av de som engagerat sig i Järle kvarns framtid.

Järle kvarndamm

Strider mot regler

Länsstyrelsen Örebro gjorde bedömningen att banden strider mot de reservatsföreskrifter som finns.

– Det är vår skyldighet att agera om vi upptäcker att man bryter mot föreskrifterna i reservatet. Dessutom kan banden i förlängningen försvåra och göra det mer riskfyllt att reglera dammluckornas höjd, säger Johan Karlhager, enhetschef på Naturskydd vid Länsstyrelsen i Örebro län, på länsstyrelsens hemsida.

– Folk är upprörda över att de tog bort banden. Det är en stark reaktion på en mild protest, säger Boel Johansson.

Har fått ny plats

Banden har istället satts upp på en plats strax utanför reservatet, som fått godkänt av länsstyrelsen.

– Det är viktigt för oss att människor känner frihet att uttrycka sina åsikter. Här gjordes det dock på ett sätt som inte var förenligt med reservatsföreskrifterna. Därför känns det bra att närboende nu hittat en en ny placering, säger Johan Karlhager.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järle kvarndamm

Mer i ämnet