Irén Lejegren (S) är ordförande i regionala tillväxtnämnden i Region Örebro län. Foto: Scania/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Regionen miljonsatsar på att utreda elväg i länet

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i tillväxtnämnden har beslutat att satsa 1,8 miljoner kronor på att förbereda en elväg på sträckan Hallsberg-Örebro. Trafikverket har ännu inte beslutat var elvägen ska gå. Förutom länet kan en del av Nynäsvägen i trakten av Stockholm bli aktuell.

Pengarna som regionala tillväxtnämnden fattat beslut om att satsa, ska gå till att ta fram underlag som Trafikverket ska använda för att bestämma vilken sträcka som ska utses som nationellt pilotprojekt för elektrifierade vägar.

– Tanken är ju att vi ska kunna, tillsammans med många andra, ta fram ett bra underlag som gör att vi ska kunna få den här elvägen byggd hos oss. Vi tror det är en väldigt viktig satsning för framtiden, säger Irén Lejegren (S) som är ordförande i regionala tillväxtnämnden.

Vill stärka rollen som logistiknav

En av anledningarna till att man vill ha elväg på sträckan, är för att stärka rollen som logistivknav.

– Och det innebär ju bättre förutsättningar för nya jobb och utveckling för företagandet i vårt län, men det hjälper också till i det vi vet måste ske, det vill säga en omställning av transportsektorn till renare bränslen, säger Irén Lejegren.

Projektet som ska ta fram underlag till Trafikverket ska pågå under tre år och avslutas senast 31 december 2022. Det kommer ske samverkan med bland annat Örebro universitet och olika transportföretag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer