Nu kan Vätternvattenprojektet starta på riktigt, i och med att bolaget bildas. Foto: SVT

Så mycket sjunker Vättern när länet kopplas på

Uppdaterad
Publicerad

Nu tas de formella besluten för att bilda ett Vätternvattenbolag. Någon risk att vattnet i sjön inte ska räcka till alla ser man inte. Uträkningar visar att nivåerna påverkas marginellt.

Några månader försenat startar nu det bolag i vilket fem av länets kommuner ska arbeta med att bygga en vattenledning från Vättern. Lekeberg, Laxå och Hallsberg har redan tagit de formella besluten, Örebro tar sitt denna vecka, och Kumla beslutar nästa vecka.

Försökt göra riskanalyser

I och med bildandet av vattenbolaget kan nu fas 1, med tillståndsprövning och projektering börja.

Projektet Vätternvatten

– Vi har försökt att göra riskanalyser. Det som fortfarande är osäkert är hur miljöfrågan kommer att påverka genomförandet, säger Lars Ferbe, enhetschef på tekniska förvaltningen i Örebro.

Foto: SVT

Några andra stora hinder för att ledningen ska bli verklighet ser han inte i dag, men erkänner samtidigt att det svåra är att kunna förutse det som väntar runt hörnet.

– Det är ett framtidsprojekt som ska leva länge, och som många människor kommer vara beroende av.

Sex år till tunnelbygge

Vättern är ett mycket stort vattenmagasin, så det finns enligt Lars Ferbe ingen risk att vattnet ska ta slut.

Om man räknar bort den mängd vatten som man kalkylerat att innevånarna i Örebro län kommer att hämta från sjön, innebär det att nivån i sjön sjunker med 1,5 centimeter om året.

Och då handlar det ändå om 27 miljoner kubikmeter vatten årligen.

Om ungefär sex år räknar ansvariga med att man går in i fas 2, det vill säga själva byggandet av den cirka fyra mil långa tunneln och ledningen. Innan bygget kan starta krävs ett igångsättningsbeslut.

När har vi vatten från Vättern i ledningarna?

– I den planering vi har nu är det runt 2027, säger Lars Ferbe.

Prislappen är satt till 3,5 miljarder kronor. Utslaget på de som ska använda vattnet handlar det om cirka 140 kronor extra i månaden för ett normalstort hushåll. Om den uträkningen håller tills allt är klart om cirka tio år, återstår att se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Projektet Vätternvatten

Mer i ämnet