Sjöarna Ölen, Storbjörken och Toften har digitala vattenmätare så att kommunen ska kunna följa vattennivåerna i realtid. Foto: SVT

Sjunkande vattennivåer trots skyfallen

Uppdaterad
Publicerad

Regnet som kom i helgen påverkar inte vattennivåerna i Ölen eller Toften, som är fortsatt låga. Enligt Leif Rehnberg, verksamhetschef på VA i Örebro, är nivåerna högre än i fjol, men samtidigt lägre än vad man hade velat.

Trots helgens skyfall i länets västra delar fortsätter vattennivån i både Ölen och Toften att ligga lågt. Nivåerna är högre än förra året enligt Leif Rehnberg, verksamhetschef på Vatten och Avlopp i Örebro, men inte på den nivå man vill.

– Vi ligger 30 centimeter högre än den här veckan förra året, så vi är i ett bättre läge. Men fortfarande töms sjöarna, så trenden är att vi tappar vatten hela tiden, säger han.

Vattenbristen i Örebro län

LÄS MER: Översvämningar i Karlskoga – nya larm strömmar in

– Att jämföra med förra året är också lite trubbigt eftersom det var väldigt låga nivåer då, men det är två torra år som sammanfallit. Nivåerna ligger betydligt bättre än förra året, men det kunde varit bättre.

”Ingen vill ha skyfall”

I helgen föll 80-160 millimeter regn över Karlskoga, som ligger något norr om Ölen och Toften, men det regnet påverkar alltså inte nivåerna i sjöarna.

LÄS MER: Bevattningsförbudet i Örebro hävs

– Regnet som kom kom väldigt lokalt och allt oftare kommer regnet som skyfall. Då blir det svårt för marken att ta till sig vattnet så att det blir grundvatten. Ingen vill ha skyfall, det orsakar bara skador, säger Leif Rehnberg.

Foto: Grafik: SVT

Inget bevattningsförbud på tal

I nuläget kommer kommunen inte agera aktivt för att höja nivåerna, utan man hoppas på ett mer normalt höstväder under september och oktober. Ett nytt bevattningsförbud ser Leif Rehnberg inte som aktuellt, just nu.

– Nu är vi i mitten av augusti och ett bevattningsförbud är främst aktuellt i början av sommaren, nu börjar det bli lite fel säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenbristen i Örebro län

Mer i ämnet