Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch är energi- och näringsminister i den nya regeringen. Hon kommer att leda näringsdepartementet, där också miljö- och klimatfrågorna nu hamnar. I klippet kan du höra statsvetaren Jan Olsson kommentera den nya miljöpolitiken. Foto: TT, Beatrice Emmerik/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Örebro-statsvetaren om att miljödepartementet försvinner: ”Kan få allvarliga konsekvenser”

Publicerad

Det nya regeringen valde att lägga ner miljödepartementet – som har funnits i 35 år. Det kan få stora konsekvenser, men behöver inte nödvändigtvis vara avgörande för hur miljöfrågorna bedrivs, anser statsvetaren Jan Olsson.

– Den politiska viljan är avgörande, säger han.

Att departementet lagts ner har kritiserats av den före detta klimatministern Annika Strandhäll (S), som säger att regeringen fattat beslutet ”i en tid av brinnande klimat- och miljökris”.

Innan valet skrev nära 2 000 anställda inom forskarvärlden på ett upprop för att få politikerna att ta miljöfrågan på allvar. En av dem är Jan Olsson, professor i statskunskap vid Örebro universitet.

”En snäv fokusering”

Nu kommenterar han regeringens nya miljöpolitik.

– Kritiken kvarstår. Det är en ganska snäv fokusering. Det är elektrifiering, som i och för sig är viktigt, och mycket kring kärnkraft. Det är där betoningen ligger. Miljö- och klimatfrågan är så mycket mer, säger Jan Olsson.

I klippet: Vad kan det nedlagda miljödepartementet ha för betydelse? Hör statsvetarens svar.

SD-politiker kritiseras efter uttalande i riksdagen

I veckan riktades hård kritik mot den nya riksdagsledamoten Elsa Widding (SD) efter att hon under en debatt i riksdagen sagt att klimatkrisen saknar vetenskapligt stöd. Socialdemokratiska ledamöter och Miljöpartiets Elin Söderberg kritiserade uttlandet.

Forskare har också sagt att uttalandet handlar om vetenskapsförnekelse. Varken Sverigedemokraterna eller Elsa Widding själv har kommenterat det inträffade för SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet