Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsvetaren Jan Olsson om initiativet till att få till en folkomröstning. Foto: SVT

Statsvetaren om snabbussarnas framtid: ”Skulle behövas två folkomröstningar”

Publicerad

Turerna kring snabbussarna i Örebro fortsätter. Statsvetaren Jan Olsson menar att det skulle behövas två folkomröstningar för att stoppa BRT-projektet, eftersom kollektivtrafiksystemet är ett samarbete mellan regionen och kommunen.

Enligt Liberalerna var det 15 000 namnunderskrifter som lämnades in till rådhusets reception på tisdagen. Tillräckligt för att kommunfullmäktige ska ta upp frågan om folkomröstning menar partiet, som tillsammans med Sverigedemokraterna, Örebropartiet och gruppen Trafikuppropet, stått för namninsamlingen.  

– Det här är verkligen uttryck för missnöje och det är också tillåtet och väldigt viktigt i en demokrati att man inte lägger locket på, säger Jan Olsson, professor i statskunskap vid Örebro universitet, om initiativet.  

Jan Olsson menar också att det skulle krävas åtminstone två folkomröstningar för att stoppa projektet.  

– BRT kommer kopplas ihop med Länstrafiken, så man skulle åtminstone behöva två folkomröstningar. 

Men det är ännu osäkert om de namn som nu samlats in faktiskt kommer leda till en folkomröstning i kommunfullmäktige i Örebro. För det krävs att minst en tredjedel av ledamöterna i kommunfullmäktige röstar för en folkomröstning.

Se i klippet vad mer statsvetaren Jan Olsson har att säga om BRT och en potentiell folkomröstning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BRT i Örebro

Mer i ämnet