Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En av de som är kritiska till de planerade nedläggningarna och som medverkade på mötet är Martina Vikander, initiativtagare till föräldrarnas arbetsgrupp. Starta klippet för att höra hennes resonemang. Foto: Malin Gotlin/SVT

Stormöte i Örebro – efter protester mot förslag att lägga ner skolor

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun planerar att lägga ner två skolor, och protesterna har inte låtit vänta på sig. Under torsdagskvällen hölls ett stormöte på Engelbrektsskolan där politikerna fick svara på vårdnadshavarnas frågor.

Nyligen kom beskedet att Kryddgårdsskolan och Sörbyängsskolan i Örebro ska läggas ner läsåret 2024/2025, enligt ett förslag.

För att bemöta kritiken och svara på frågor kallade styrande politiker och politiker från oppositionen till möte på torsdagskvällen.

Skolnedläggningar i Örebro

Det dröjde inte länge från det att mötet började klockan 18 innan det blev protester från vårdnadshavare.

Stämningen var stundtals väldigt upprörd i aulan där mötet ägde rum och politikerna valde efter påtryckningar från föräldrar att frångå de planerade talespunkterna för att istället släppa fram frågor.

– Det här är ett förhastat beslut, sa en av de missnöjda föräldrarna i aulan.

– Psykisk ohälsa ökar och det behövs mindre skolor, inte större. Ni jobbar baklänges, sa en annan.

Delar av kritiken mot politikerna handlar om att flera medborgare inte tycker att nedläggningarna går i linje med barnkonventionen, och att det inte gjorts en tillräcklig barnkonsekvensanalys.

V och L stödjer förslaget om skolorna i Örebro

På scenen i aulan satt bland annat Jonas Håård (S) ordförande för grundskolenämnden, och skolchefen Katarina Arkehag, för att svara på frågor.

– Jag är trygg med förslaget till beslut, sa Jonas Håård (S) efter att mötet hade avslutats.

Kommunalrådet Jimmy Nordengren (C) var också på plats liksom företrädare för oppositionspartierna V och L, som ställt sig bakom förslaget. Däremot är oppositionspartierna SD och Örebropartiet emot förslaget.

När mötet avslutades vid 19.30 skanderade åhörarna ”gör om, gör rätt” mot politikerna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klippet är från den 16 november då politikerna presenterade sitt förslag om skolförändringar i Örebro kommun. Foto: Viktoria Kvarnbrant/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggningar i Örebro

Mer i ämnet