Tommy är pappa till Fredrik, ett av offren för drogen. Foto: Johan Pisoni /SVT

Tommys son dog av fentanyl: ”Domen är en upprättelse för Fredrik”

Uppdaterad
Publicerad

I dag fastställde Svea hovrätt domen mot de två bröder som åtalats för grovt vållande till annans död, efter att ha sålt drogen fentanyl via nätet. Tommy Janssons son Fredrik är en av de som dött till följd av försäljningen.

– Det är en lättnad och framförallt en upprättelse för Fredrik och de andra ungdomarna, säger han.

I maj förra året dömde Södertörns tingsrätt de två bröderna till fyra, respektive fem och ett halvt års fängelse för åtta fall av grovt vållande till annans död. Ett av de fallen rör Tommy Janssons son, Fredrik.

I dag fastställde Svea hovrätt domen, och skärper dessutom straffet för den äldre av bröderna. Från fem och ett halvt års, till sex års fängelse.

Fentanyldöden

– Det är en lättnad och framförallt en upprättelse för Fredrik och de andra ungdomarna. Tanke nummer två är att man i framtiden kanske kan göra något åt det här problemet, säger Tommy Jansson.

– Nu blir det svårare för dem som gör det här. Resultatet av tingsrättsdomen har man sett också, försäljningen har ju sjunkit. Förra året såg man en stor skillnad och det känns i hjärtat. Men jag vill ju ha ner antalet dödsfall till noll, så är det ju. Jag är mycket positiv och glad över att hovrätten lyssnar på tingsrätten.

Följt rättsprocessen

Sedan hans son dog till följd av en fentanylöverdos 2016 har han lagt ner mycket tid på att lära sig mer om drogen och försäljningen, men också följt rättsprocessen hela vägen.

– Min sambo, Fredriks mamma, har inte orkat. Jag har legat på hela tiden, det har varit mitt sätt att sorgearbeta.

– Det är tufft, jättetufft. Och det här blir ju den tuffaste dagen. Han kommer alltid finnas i våra hjärtan, och den här uppmärksamheten blir en upprättelse för honom och de andra också. Därför orkar man. Det måste spridas hur farlig den här drogen är.

Ser en ljusare framtid

Hur framtiden ser ut vet Tommy inte riktigt i dag. Han pratar om att kanske föreläsa, men är inte säker.

– Det är många tankar i huvudet. Vad som kommer sen, det är för tidigt att bestämma nu, säger han.

– Jag är mitt uppe i den här dagen, men så klart ser jag framåt. Det måste jag göra. Det kommer bli bättre, det tror jag. Att man kan börja sörja på ett annat sätt. Alla sörjer olika och det går upp och ner. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fentanyldöden

Mer i ämnet