Under fredagen kom domen i ett uppmärksammat fall där två bröder sålt drogen fentanyl. Foto: TT

Hovrättsdom efter fentanylförsäljning

Uppdaterad
Publicerad

Två bröder döms i Svea hovrätt för åtta fall av grovt vållande till annans död. Männen dömdes i tingsrätten till fängelse för åtta fall av grovt vållande till annans död, sedan de sålt fentanyl via nätet till offren. Nu skärps straffet för en av bröderna.

Det var via en hemsida på nätet som bröderna, i dag 24 och 35 år gamla, sålde två olika varianter av det smärtstillande medlet fentanyl förpackat i nässprejsflaskor. Åtta människor dog sedan de köpt och använt preparaten.

De två varianterna var inte klassade som narkotika eller hälsofarlig vara vid tiden för försäljningen, vilket enligt bröderna betyder att de inte gjort något olagligt. Tingsrätten ansåg däremot att de insett riskerna med att sälja preparatet men medvetet ignorerat dem, trots att de visste att sprejflaskorna skulle användas som narkotika. På så sätt har bröderna orsakat personernas död, menade domstolen.

Fentanyldöden

Hovrätten fastställer nu tingsrättens dom och dömer bröderna till åtta fall av grovt vållande till annans död. Straffet för den äldre brodern skärps från fem och ett halvt till sex års fängelse. Skadeståndet blir det som de anhöriga begärt.

– Bröderna har sålt livsfarliga nässprejer till personer som kunde förväntas missbruka dem. De har varit medvetna om risken för att användaren av preparatet dör. Bröderna har genom sin försäljning orsakat åtta dödsfall och de ska därför dömas för detta, säger hovrättsrådet Anne Mellqvist, en av domarna i målet i ett pressmeddelande.

Fentanylfallet

Via en hemsida på nätet sålde två bröderna, i dag 24 och 35 år gamla, två olika varianter av fentanyl, förpackat i nässprejsflaskor. Åtta människor, sju män och en kvinna födda 1978–1993, dog sedan de köpt och använt preparaten.

Fentanyl är ett starkt smärtstillande medel som används inom vården, men som också tagit steget ut på den illegala marknaden och lett till många dödsfall.

I maj förra året dömdes bröderna av Södertörns tingsrätt för vållande till annans död, grovt brott, för detta. Den äldre brodern dömdes till fem och ett halvt års fängelse, medan den yngre fick fyra år. De dömdes också för andra brott kopplade till nätförsäljningen, men den äldre brodern fick något sänkt straff då han också fick näringsförbud i tio år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fentanyldöden

Mer i ämnet