Kameleonten av järnskrot har äntligen fått sin plats. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Tre års väntan för att få skrotkameleonten på plats

Uppdaterad
Publicerad

Konstverket National Geotraffic har stått undangömt och inlåst på en industritomt i Örebro sedan 2017. Nu har konstverket, en stor kameleont byggd av järnskrot, äntligen fått sin plats vid Naturens hus.

National Geotraffic, en skrotkameleont skapad av konstnären Niklas Fännick, var med i Openartutsällningen 2017. Då stod kameleonten placerad på den blå gatan, eller Olaigatan som den till vardags heter.

Konstverket köptes efter utställningen upp av Örebro kommun och i väntan på att konstverket skulle få sin egen placering har det sedan dess stått inlåst på Open arts lager, en industritomt i Örebro.

Open art i Örebro

Har fått sin plats

Dagarna i skymundan är dock över. Sedan en tid tillbaka har konstverket stått fullt synligt för åskådare som promenerat i Oset och Rynningevikens naturreservat. Där kommer den blå kameleonten nu stå framöver.

Varför det tagit så lång tid att ta fram en plats till konstverket är något oklart. För ungefär ett år sedan meddelades att konstverket skulle vara på plats samma sommar, men så blev det alltså inte.

”Dragit ut på tiden”

– Vi har arbetat med att hitta en bra plats till det, berättar Nico de Laat som är kommunekolog på Örebro kommun.

– I somras kom vi fram till att den skulle stå här, men det är känslig mark runt omkring så det har dragit ut på tiden att få den på plats. Nu när det blev några dagars kyla och marken blev lite hårdare så passade vi på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Open art i Örebro

Mer i ämnet