Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Wallström (L) kritiserar skolmaten i Örebro – får motstånd av kökchefen Foto: Rolf Larsson/SVT

Wallström (L) kritiserar skolmaten i Örebro – får motstånd av kökchefen

Uppdaterad
Publicerad

Liberala politikern Karolina Wallström i Örebro har i sociala medier uttryckt ett missnöje över skolmaten i Örebro. Hon är bland annat kritisk mot mängden vegetarisk mat på Virginska skolan, något kostchefen Mikael Eman inte håller med om.
– Vi har helvegetariskt en dag i veckan, säger han.

Det var för drygt en vecka sedan som Karolina Wallström (L) skrev på sin facebookprofil att hon var bekymrad över skolmaten på gymnasiet, något som P4 Örebro var först med att rapportera om.

Maten verkar snarare passa på ett franskt bistro med fransk löksoppa samt två andra soppor som alternativ. Eller en vegrestaurang med och två vardagar med 3 av 3 tre rätter vegetariskt”. Hon avslutar sitt inlägg med att skriva att hon beviljat sonen pengar till att köpa annan mat under en vecka.

”Andra sätt att nå klimatmålen”

Hennes inlägg har fått över 200 kommentarer, och åsikterna är delade. Hon själv tycker inte att skoleleverna ska tvingas äta vegetariskt för att Örebro kommun ska nå sina klimatmål.

– Det finns andra sätt att klara klimatmålen på. Jag tycker inte att eleverna ska bära det tunga oket, säger Karolina Wallström (L).

Uppdrag på skolan

På andra sidan debatten om skolmaten står Mikael Eman som är kökschef på Virginska skolan, där ett barn till Wallström går.

– Vi har som uppdrag att minska klimatavtrycken här på skolan och det är mycket mindre klimatavtryck från grönsaker än vad det är från kött, säger kökschef Mikael Eman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer