Kicki Scheller, försvarsdirektör Länsstyrelsen Gotland och Per-Olof Karström, ordförande PRO Gotland. Foto: Patrik Widegren/SVT

70-plussarna struntar i karantän och avstånd

Uppdaterad
Publicerad

Riskgruppen invånare äldre än 70 är dåliga på att följa riktlinjerna om att hålla avstånd och att hålla sig i karantän. Detta enligt den samlade lägesbild som Länsstyrelsen på Gotland presenterar idag. Pensionärernas riksorganisation, PRO, instämmer i kritiken.

– Ja, jag har själv sett att många äldre är ute och handlar. Igår morse såg jag tre äldre damer med rullatorer nära varandra, säger PRO:s ordförande på Gotland, Per-Olof Karström.

Hör honom utveckla sina tankar i klippet ovan.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Länsstyrelsen har veckovisa samverkanskonferenser med olika aktörer – det är därifrån informationen om 70-plussarna kommer.

– Förra veckan lyfte handlarna detta och regionen har också fått signaler om att rekommendationerna inte hörsammas, säger Kicki Scheller, försvarsdirektör på Gotland.

– Men vi vidtar åtgärder tillsammans. I veckan ska vi bland annat skicka ut information på olika språk till handeln. Dessutom kommer det informationsfilmer för visning i butiker, säger Kicki Scheller.

Söker dialog med regionen

PRO har via sina lokala föreningar försökt sprida informationen om social distansering. Men inte med total framgång.

– Informationen kanske inte når fram. Många äldre har heller ingen tidning längre eftersom det anser att det för dyrt. Vi skulle gärna ha en dialog med regionen, men det känns som om de inte bryr sig, säger Per-Olof Karström.

Även ett ökande våld i hemmen samt psykisk ohälsa signaleras från polisen och regionen, enligt länsstyrelsen.

Om du är nyfiken på länsstyrelsens samlade lägesbild hittar du den här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet