Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kommenterar åklagaren Henrik Olin utredningen gällande mordet i Visby. Foto: Thomas Carlgren, Marko Saavala/TT

Åklagaren om Visbymordet: Ett brott riktat mot offret och samhället

Uppdaterad
Publicerad

I måndags klassades knivattacken i Visby som ett terrordåd av Säpo. 32-årige Theodor Engström misstänks för terroristbrott genom mord, liksom för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord.

– Det här är ett brott som är riktat, dels mot offret, den avlidne, men även mot samhället, säger åklagare Henrik Olin till SVT.

Nu kommenterar den nya åklagaren utredningen för första gången. Han är dock mycket förtegen om de nya omständigheterna som gör att han ändrar brottsrubriceringen från mord till terrorbrott.

– Det är en produkt av de omständigheter som har framkommit i utredningen under den här dryga veckan som förundersökningen har bedrivits, säger Henrik Olin.

Knivdådet i Almedalen

– Exakt vilka omständigheter eller vilka detaljer kan jag inte gå in på i det här tidigare skedet. Det skulle kunna äventyra den här utredningen.

Riktat mot samhället

Utan att gå in på detaljer så menar han att det brottet även är riktat mot Sverige som land, vilket gör att han misstänker att det är ett terroristbrott.

– Det jag kan säga rent allmänt är att det under den här dryga veckan framkommit att det här är ett brott som är riktat, dels mot offret, den avlidne, men även mot samhället.

Henrik Olin säger till SvD, som var först att intervjua åklagaren, att motivbilden blivit tydligare.

Symbol för demokratin

– Terroristbrotten och misstanke om terroristbrott bygger dels på att grundbrottet, i det här fallet mord, och dels tillkommande omständigheter – att det har varit en gärning som har allvarligt kunnat skada Sverige, vårt öppna samhälle. Men också en särskild avsikt från den misstänkte att rikta brottet mot samhället, säger han till SVT.

Det är därför det rubriceras som terroristbrott?

– Det stämmer.

– Politikerveckan i Almedalen är en symbol för den svenska demokratin. Det är också en sak som jag har vägt in i bedömningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet