Alldeles för lite vatten i många sjöar

Uppdaterad
Publicerad

De redan låga nivåerna i många sjöar och vattendrag fortsätter att sjunka. Vättern har nu lägsta vattennivån sedan 1977, enligt SMHI.

Det har varit ett ovanligt torrt år. Och torkan har fortsatt in i det sista, med lite nederbörd, trots att hösten normalt sett brukar innebära att nivåerna i sjöar och vattendrag stiger. 

– Det är något vi tar för självklart och är viktigt för att fylla på vattenmagasinen. Särskilt inför en vinter som kanske är kall och nederbörden faller som snö istället för som regn. Sådana vintrar fylls inte sjöar, vattendrag och grundvatten på förrän snön smälter av, säger Katarina Stensen, hydrolog på SMHI.

Från låga till mycket låga nivåer

I och med att nederbörden varit lägre än normalt under hösten har vattenniåverna i sjöar och vattendrag gått från låga nivåer till mycket låga nivåer.

En så lång period av torka får konsekvenser. Det kommer att ta lång tid för större sjöar att återhämta sig till normala nivåer.

Mindre vattendrag och områden utan stora sjöar återhämtar sig snabbare. Längst tid tar det för stora grundvattenmagasin

Låga nivåer i de stora sjöarna

I de största magasinen, de stora sjöarna, är vattenståndet just nu lågt i framförallt Vättern, Hjälmaren och Vänern.

I Vättern var nivån i början av december mer än två decimeter lägre än normalt och för att hitta en lägre nivå behöver man gå tillbaks ända till 1977, uppger SMHI.

Flera andra större svenska vattendrag har låg vattenföring, bland annat Motala Ström.

– På många håll i de här områdena var nivåerna i sjöar och vattendrag låga sedan sommaren och nu har de sjunkit ytterligare, säger Katarina Stensen, hydrolog på SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.