Arrangören Mia Stuhre säger att de skärper kriterierna för att delta under politikerveckan. Detta för att stoppa våldsbejakande organisationer från delta i de officiella programmen. Foto: TT

Almedalsveckans arrangörer om nazistisk närvaro: ”Våldsbejakande organisationer inte välkomna”

Uppdaterad
Publicerad

Det har kommit kraftig kritik mot att den uttalat nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen tillåts delta i politikerveckan i Almedalen i sommar. Arrangörerna, som tidigare sagt sig vara bakbundna av yttrandefrihetsgrundlagen i beslutet, klargör nu sin ståndpunkt och skriver i en debattartikel på SVT Opinion att våldsbejakande och antidemokratiska organisationer inte kan vara en del av Almedalsveckans officiella program.

För en vecka sedan rapporterade Gotlands Allehanda att nationalsocialistiska och antisemitiska Nordiska motståndsrörelsen ansökt om att delta på Almedalsveckan på Gotland.

– Vi har yttrandefrihet i Sverige och har inget mandat att säga nej, sa Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan, till SVT då.

Men nu meddelar arrangörerna i en artikel på SVT Opinion att Nordiska motståndsrörelsen inte är välkomna i deras officiella program.

”Vi skärper nu kriterierna för det officiella programmet för att ytterligare försäkra oss om att våldsbejakande, antidemokratiska organisationer inte har möjlighet att bli en del av den officiella Almedalsveckan”, skriver Almedalsveckans Leif Dahlby och Mia Stuhre på SVT Opinion.

Arrangörerna klargör dock att de inte kan hindra nazistiska NMR från att rent fysiskt befinna sig i Almedalen i Visby, och polisen har redan gett Nordiska motståndsrörelsen tillstånd att befinna sig på offentlig plats under Almedalsveckan.

Skärper sina regler – för att hålla NMR borta

För att hindra Nordiska motståndsrörelsen från att bli en del av Almedalens officiella program skärper nu organisationen sina regler, skriver de i debattartikeln.

”Vi har tagit beslutet att ytterligare försäkra oss om att våldsbejakande, antidemokratiska organisationer inte har möjlighet att bli en del av den officiella Almedalsveckan genom att lägga till ett krav även på på den arrangerande organisationen.

En arrangör som tydligt står för antidemokratiska och våldsbejakande budskap uppfyller inte kriterierna och får därmed inte vara med i det som många ser som Almedalsveckans själ – det officiella programmet.”

LÄS hela debattartikeln på SVT Opinion

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nazister i Almedalen

Mer i ämnet