Vad betyder beslutet för de arbetssökande i Valdemarsvik och Finspång? Inger Schroeder, chef för Arbetsförmedlingen Östra Östergötland, svarar på frågan. Foto: SVT

Arbetsförmedlingens chef: ”Vi satsar på digitala tjänster”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen gav under torsdagen beskedet om vilka kontor som läggs ner när Arbetsförmedlingen genomför sin omorganisation.
För arbetssökande i Finspång och Valdemarsvik innebär det att de i framtiden behöver vända sig till kontoret i Norrköping.

I Östergötland kommer kontoren i Finspång, Valdemarsvik, Kinda och Åtvidaberg att successivt avvecklas under 2019 och 2020.

Inger Schroeder, chef för Arbetsförmedlingen Östra Östergötland, är inte orolig för de arbetssökande i Finspång och Valdemarsvik.

– Det ska egentligen inte betyda något för de arbetssökande – att det finns en fysisk plats att gå till, för vi kommer fortfarande ha ett nära samarbete med kommunerna, säger Inger Schroeder.

Stort utbud av digitala tjänster

I samband med omorganisationen ska Arbetsförmedlingen ta ett stort digitalt kliv framåt och leverera olika tjänster via nätet.

– Förhoppningsvis blir det lättare för individer att få de tjänster man efterfrågar – utan att behöva åka till något kontor, säger hon.

Men vad händer med dem som behöver en aktiv hjälp utav en handledare?

– Man får göra en bedömning. Det kommer fortfarande finnas kunder som behöver den hjälpen, och då kan vi ordna ett möte. Men det finns också många som är självgående och vill sköta det här själva.

Oklart om personalneddragningar

Redan idag utgår personalen i Finspång och Valdemarsvik utifrån Norrköping och besöker de olika kontoren någon gång i veckan. Hur neddragningarna kommer drabba de anställda är för tidigt att säga.

– För vårt område vet vi inget ännu, men för hela landet vet vi att det handlar om en 45-procentig minskning av personalen.

Se i klippet ovan: Vad betyder beslutet för de arbetssökande i Valdemarsvik och Finspång?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet