Foto: TT Nyhetsbyrån/SVT

AF:s utbildningar ökar inte chansen till jobb

Uppdaterad
Publicerad

De dyra arbetsmarknadsutbildningarna leder inte längre till jobb, enligt Arbetsförmedlingens egen rapport. Flera företag säger till SVT att de som kommer därifrån inte är anställningsbara.

Det är den absolut dyraste insatsen inom Arbetsförmedlingen. Ändå leder arbetsmarknadsutbildningarna inte längre till reguljära jobb.

Resultatet har minskat sedan mitten av 2000-talet och Arbetsförmedlingen konstaterar i sin senaste årliga rapport till regeringen att effekten är ”nära noll”.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

En arbetsmarknadsutbildning ökar alltså inte längre chanserna att få ett reguljärt jobb, statistiskt sett.

– Det är väl i så fall ett kvitto på att det inte fungerar. Att man kanske har fel urval av elever, säger Kecke Nordenberg, vd vid Nordenbergs mekaniska verkstad i Norrköping.

Måste gallra hårt

Arbetsförmedlarna måste gallra hårt när de ska välja ut vilka som ska få gå en arbetsmarknadsutbildning.

De får inte välja ut dem som har störst möjligheter att få jobb efter utbildningen eller ens dem som har störst intresse för utbildningen. De ska välja bland dem som står allra längst från arbetsmarknaden.

Man kan till exempel ha en funktionsnedsättning, vara ung utan gymnasieutbildning, nyligen ha kommit till Sverige eller nyligen ha suttit på anstalt.

Tvingas säga nej

Flera arbetsförmedlare berättar för SVT att de regelbundet tvingas säga nej till personer som är garanterade jobb, om de fick en kort arbetsmarknadsutbildning.

– Det kan handla om att man behöver en kortare truckutbildning eller en utbildning för hantering av farligt gods. Det är utbildningar på några dagar som skulle kunna leda till anställningar, där det finns arbetsgivare som är beredda att anställa. Men om den arbetssökande inte tillhör en prioriterad grupp måste jag säga nej, säger Ingemar Svensson, arbetsförmedlare med ansvar för arbetsmarknadsutbildningar i Nyköping.

I år har den begränsningen blivit ännu striktare. Regeringen har för första gången satt ett tak för insatser till dem som har varit arbetslösa mindre än ett år.

Det här betyder att var tredje utbildningsplats inom Arbetsförmedlingen försvinner.

Varnar för konsekvenserna

Arbetsförmedlare, fackförbund och företagare varnar nu för konsekvenserna.

– Jag är tveksam till att den här personalen är anställningsbar. Ofta finns ju en orsak till att de är långtidsarbetslösa. Det kan handla om en funktionsnedsättning, språk eller något annat som saknas. Och det är klart att de också ska få en plats på arbetsmarknaden, med det blir svårt för våra industriföretag att anställa dem när de inte har tillräckligt lång utbildning, säger Elin Hultman, ekonomichef på Industrikompetens i Östergötland.

– Alla vet att det är den första tiden som du är arbetslös som möjligheten är störst att gå vidare. Ju längre man väntar, desto svårare blir det för den arbetslösa att komma in, säger Anders Ferbe, förbundsordförande för IF Metall.

– Det finns en risk att vi fyller på i gruppen långtidsarbetslösa, på grund av att vi inte har gått in med insatser i ett tidigt skede, säger Håkan Karlsson, sektionschef för Arbetsförmedlingen i Linköping.

Kan inte dra nytta av utbildningen

Arbetsförmedlingen konstaterar i en rapport att det dåliga resultatet kan bero just på att arbetsmarknadsutbildningarna går till personer som står så långt från arbetsmarknaden att de inte fullt ut kan dra nytta av utbildningen.

– Det är ju synd att kasta pengar i sjön, att använda väldigt stora ekonomiska medel för att satsa på något som kanske inte alls ger utdelning i andra änden, säger Malin Junestav, forskare i ekonomihistoria vid Uppsala universitet.

Fakta

Så mycket minskar Arbetsförmedlingens insatser

Arbetsmarknadsutbildning till dem som inte är långtidsarbetslösa:

2013: 5160 platser

2014: 3500 platser

1.660 färre platser är en minskning med 32 procent. Var tredje utbildningsplats försvinner alltså.

Förberedande utbildning till dem som inte är långtidsarbetslösa:

2013: 6980 platser

2014: 3800 platser

3.200 färre platser ger en minskning med 45 procent, nästan en halvering av platserna.

Totalt program till dem som inte är långtidsarbetslösa:

2013: 38.400 platser

2014: 31.000 platser

7400 färre platser är en minskning med 20 procent. Var femte insats försvinner därmed.

Det blir också mindre pengar till praktikplatser och stöd för att starta näringsverksamhet, enligt Arbetsförmedlingens beräkningar.

2013 användes 3.277.000.000 kronor till insatser till dem som inte är långtidsarbetslösa.

2014 ligger gränsen på 2.750.000.000 kronor, det vill säga 527 miljoner kronor mindre.

Bakgrund

Regeringen har för första gången satt ett tak som begränsar arbetsförmedlarnas möjligheter att bevilja insatser under det första året som arbetslös. Det taket ligger 570 miljoner kronor lägre än vad insatserna till den här gruppen kostade förra året.

Arbetsförmedlingen har gjort en prognos som visar att detta får omfattande konsekvenser för de arbetssökande.

Antalet insatser minskar från 38 400 platser i snitt per månad förra året till cirka 31 000 platser per månad i år. Var femte plats försvinner alltså.

Det här är första gången som regeringen sätter upp en gräns för aktivitetsstödet, den ersättning som går direkt till de arbetssökande som har en insats. Det innebär att även billiga insatser begränsas.

Den här minskningen gäller därför inte bara arbetsmarknadsutbildningar utan även stöd för att starta näringsverksamhet, praktikplatser och förberedande utbildningar.

Arbetsförmedlarna ska istället erbjuda ”förmedlingsinsatser och förbättrad uppföljning av korttidsarbetslösas jobbsökande”. Det vill säga täta besök på Arbetsförmedlingen där man kontrollerar jobbsökandet.

HÖR AV DIG!

SVT Östnytt granskar just nu Arbetsförmedlingen och det uppdrag som politikerna har gett myndigheten. Vi behöver din hjälp.

Jobbar du på Arbetsförmedlingen? Jobbar du på uppdrag av Arbetsförmedlingen? Eller är du arbetssökande?

Hör av dig till oss. Du får vara anonym.

Tina Enström, reporter, 011-210128, tina.enstrom@svt.se eller Jenny Widell, reporter, 011-210123, jenny.widell@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet