Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kammaråklagare Kajsa Malmström berätta om åtalet mot de tre männen Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Första åtalen väckta efter påskupploppen i Linköpingsstadsdelen Skäggetorp

Uppdaterad
Publicerad

I dag väcktes det första åtalet efter påskupploppen i Östergötland. Totalt är det nu tre män – 26, 21 och 19 år gamla – som åtalas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet, i andra hand våldsamt upplopp. Samtliga förnekar brott.

Det var under påskhelgen som upploppen utbröt på flera platser i Sverige. Bakgrunden var att den högerextrema politikern Rasmus Paludan och hans parti Stram Kurs fått demonstrationstillstånd i flera förorter i svenska städer, däribland Skäggetorp i Linköping och Navestad i Norrköping.

Efter en längre tids utredningsarbete, där bland annat ett stort filmmaterial gåtts igenom, väckte kammaråklagare och förundersökningsledare Kajsa Malmström åtal i ärendet under onsdagen.

”Alla gärningsmännen har genom sitt agerande och sin närvaro på platsen utgjort en del i den samlade händelsen och uppmuntrat övriga gärningsmän i deras brottsliga gärning”, skriver åklagaren i åtalet.

Enligt åtalet så har minst 25 poliser rapporterat att de skadades den 17 april, varav två så allvarligt att de fick uppsöka vård på sjukhus.

Polis sköt varningsskott

Vid klockan 13 höll polisen och åklagaren en pressträff med anledning av åtalet.

– Min uppfattning är att bevisläget är gott, säger Kajsa Malmström.

Där framkom det bland annat att en polis vid något tillfälle känt sig så hotad av upploppsmakarna att ett varningsskott avlossades.

– Polisen uppfattade det som att han blev angripen av stenar och valde då att avlossa ett varningsskott. Det pågår en utredning som det alltid gör när skott avlossas av polis. Därför kan jag inte säga mer just nu, säger John Skoog, utredare vid polisen i Linköping.

Fler förundersökningar pågår med andra misstänkta och beslut i åtalsfrågan i andra utredningar väntas fattas längre fram.

21-åringen sitter i häkte

Enligt handlingar från tingsrätten har 20 personer delgivits misstanke om brott. 21-åringen som nu åtalas sitter häktad och har varit frihetsberövad sedan den 17 april.

Tidigare i veckan dömdes fyra män till fängelse efter påskupploppen i Örebro. De åtalade i det ärendet dömdes där till fängelse i mellan fyra och fem och ett halvt år. Två dömdes dessutom till utvisning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet