Transport av kartonger på Cloetta i Ljungsbro. Arkivbild. Foto: Lasse Hejdenberg/TT

Coronaeffekt tynger Cloetta

Uppdaterad
Publicerad

Konfektyrtillverkaren Cloetta redovisar en kraftigt minskad vinst. För första kvartalet 2020 landade vinsten på 60 miljoner kronor, att jämföra med 131 miljoner samma period föregående år.

Omsättningen sjönk också, från 1 559 miljoner till 1 518 miljoner kronor. Bolaget märker tydligt av konsekvenserna av coronapandemin där framförallt lösgodisförsäljningen blir lidande.

”För lösviktsgodiset har majoriteten av försäljningen påverkats negativt av åtgärder vidtagna av dagligvaruhandlare för att minska större grupper av människor framför lösgodishyllor i butik. Vidare har vi sett en lägre efterfrågan av lösviktsgodis från konsumenter”, skriver bolagets vd Henri de Sauvage-Nolting i rapporten.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Nedstängningen av olika försäljningskanaler påverkar också bolaget negativt.

” Medan vi har sett en ökad efterfrågan på förpackade märkesvaror från dagligvaruhandel och e-handel, har omkring 30 procent av de försäljningskanaler där vi säljer förpackade märkesvaror antingen stängts eller haft en minskning i antalet kunder”, skriver bolagets vd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet