Annika Forsslund konstaterar att de döda träden kan vara nyttiga för insekter. Under barken finns en larv från den vanliga skalbaggearten ”barrträdlöpare”, som trivs i barrved. Foto: Patrik Widegren / SVT

Döda tallar gynnar biologisk mångfald på Gotland

Publicerad

Den torra sommaren har inte bara drabbat lantbrukare och deras djur. Också skogen har tagit skada. Bland annat på Gotland så har fler tallar än vanligt dött på grund av vattenbrist. Men de döda träden kan faktiskt göra nytta om de får stå kvar. 

För någon som inte är van att vistas i skogen så ofta så kanske det inte märks direkt, men tittar man mer noga så syns spåren efter sommarens extremtorka.

Torkan dödade tallar och enar

– Som du ser här runt omkring oss så är det ganska många träd som har slagit om till orange. Det är tallar som ska vara gröna som nu är orangea eller till och med börjat tappa sina barr. Så torkan har helt enkelt dödat både enbuskar och tallar, säger Annika Forsslund i ett skogsparti på mellersta Gotland.

Hon är ekolog hos länsstyrelsen på Gotland och berättar att man inte gjort någon inventering över hur många träd som dött, men att det är fler än vanligt. Men detta kan faktiskt föra något gott med sig. Framförallt för de, ibland sällsynta, insekter som lever i barrved. 

Utbildade personal

Det här fick personal hos länsstyrelsen och skogsstyrelsen på Gotland chans att utbilda sig i och veta mer om under dagen idag. Till hjälp hade man Niklas Franc, konsult inom biologi hos företaget Naturcentrum.

Foto: Patrik Widegren/SVT

– Får veden vara kvar, då kommer det förmodligen att gynna den biologiska mångfalden. Det hände efter stormen Gudrun och Per. Då var det flera arter som boomade och blev vanliga efter att ha varit väldigt sällsynta, säger han. 

Vill låta döda tallar vara

Annika Forsslund hoppas att skogsägare låter de döda tallarna finnas kvar i skogen och menar att risken att de döda träden drar till sig insekter av det mer skadliga slaget, är liten.

– Vi önskar ju att man lämnar så mycket som möjligt. Skogsvårdslagen säger att man inte får lämna mer än fem kubikmeter död barrved per hektar. Men det gäller liggande döda träd. Och nu handlar det om stående döda träd, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet